Nieuwe wagen voor Dierenambulance De Meren

JOURE - Dierenambulance De Meren heeft sinds 30 november een hagelnieuwe bus in gebruik. In de vorige bus was het behelpen; de medewerkers moesten gebukt werken om de dieren verzorgen in de te lage ambulance.

In de nieuwe kunnen ze staand werken. De ambulance is van alle gemakken voorzien. Zo zijn er bakken voor grote- en kleine vogels, een bench, vangstokken, een zwanentas, een werkblad voor kleine dieren en alle benodigde EHBO-spullen. ‘Ik ben er best wel trots op dit onze bus is’, zegt Cindy Hiemstra uit Joure, coördinator en een van de centralisten bij de Dierenambulance. ‘Het was ook hard nodig. Dankzij de giften hebben we dit kunnen bekostigen.’

De dierenambulance rukt ongeveer 1200 keer per jaar uit. De vrijwilligers draaien net als bij de reguliere ambulance 24-uurs diensten. Dat betekent dat zij een etmaal in dienst staan van zieke, gewonde en dode dieren. De ambulance wordt bijvoorbeeld opgeroepen voor vogels die uit het nest zijn gevallen, vermiste huisdieren, ondervoeding, vastgevroren dieren en aangereden dieren. Daarnaast rijden zij geplande ritjes voor bijvoorbeeld ouderen die hun huisdier niet zelf meer naar de dierenarts kunnen brengen. Ook halen ze overleden dieren bij mensen thuis op.

‘Bij een aangereden dier kunnen wij de chip uitlezen’, zegt Hiemstra. ‘Zo sporen wij de eigenaar op.’ Voor de medewerkers zijn dit vaak dankbare klussen. Om het beeld van een dood dier te verzachten, hebben de vrijwilligers een cursus prepareren gevolgd. ‘Mensen zijn meestal blij dat ze hun kat weer terug hebben’, zegt Annet van der Helm. ‘En dankzij het prepareren is het beeld veel minder heftig. Vooral voor de kinderen wil je het mooier maken.’

Dierenambulance De Meren heeft 26 vrijwillige medewerkers. Zij bedienen samen het gebied van Joure tot aan Bolsward en Stavoren aan toe. De meeste meldingen komen uit de omgeving van Sneek. De Dierenambulance draait op giften en donaties. Voor de geplande ritten rekenen ze een klein bedrag.

Brenda van Olphen

Op de foto: Catrinus Tromp en Annet van der Helm onderzoeken een hondje. Foto Brenda van Olphen