Pakketsorteerders stelen telefoons: cel en werkstraf

LEEUWARDEN/LEMMER - Twee inwoners van Lemmer (20 en 27 jaar) zijn wegens verduistering in dienstbetrekking en witwassen veroordeeld tot een celstraf en een werkstraf. De oudste verdachte had bij pakketbezorger DPD in Joure iPhones achterover gedrukt. Zijn plaatsgenoot had de toestellen aan de man gebracht.

De 27-jarige Lemster was werkzaam als pakketsorteerder bij het depot van DPD in Joure. Hij verscheen dinsdag niet op de zitting van rechter Marc Brinksma. De man zou al eerder telefoons hebben weggenomen. Daarvan zei een derde verdachte, een 22-jarige student uit Groningen die via een uitzendbureau bij DPD werkte, dat hij dat wel 'cool' had gevonden. 'Het triggerde mij om hetzelfde te doen', zei de Groninger.

De Lemster had begin februari vorig jaar vier iPhones achterover gedrukt. De Groninger stond samen met de Lemster aan de sorteerband, hij had de ander de doosjes met de iPhones toegeworpen. De andere Lemster had de mobieltjes vervolgens verkocht. Hij zei dat hij niet wist dat de telefoons gestolen waren.

Op de vraag van de rechter of hij het niet vreemd vond dat iemand met vier hagelnieuwe iPhones aan kwam zetten, antwoordde de Lemster ontkennend. De Groninger kreeg al snel spijt. Hij raakte in paniek en had de LG ergens in een sloot gegooid. De rechter liet in zijn voordeel meewegen dat hij openheid van zaken heeft gegeven.

De student kreeg een werkstraf van 50 uur. De 20-jarige Lemster moet 60 uur gratis werken. De rechter stak niet onder stoelen of banken wat hij van het verhaal van deze verdachte vond: 'Ik zal er niet omheen draaien: ik geloof u niet'. Brinksma ging er vanuit dat de Lemster heel goed wist dat de toestellen gestolen waren. De 27-jarige Lemster heeft -aldus de rechter- 'een indrukwekkend strafblad'. Brinksma beschouwde hem als de initiatiefnemer, de man kreeg twee maanden cel.

Tekst: Renze van der Sluis