Eerste steen Woudagemaal in LEGO

LEMMER/GROOTEGAST - In het LEGiO-museum in Grootegast is zondagmiddag de eerste steen gelegd voor het Woudagemaal in LEGO®. Paul van Erkelens, dijkgraaf van Wetterskip Fryslân en opdrachtgever voor de bouw, plaatste samen met LEGO-fanaat Mees Hiemstra (6) uit Oosterzee de eerste steen.

Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal uit 1920 staat volgend jaar 20 jaar op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Het bouwwerk wordt door André Scholte verder afgebouwd. Scholte maakte eerder een model van het Eise Eisinga-Planetarium in Franeker en de Brandaris op Terschelling. De Brandaris werd eind oktober onthuld, is bijna 1,5 meter hoog en bevat meer dan 6.000 steentjes. Beide staan in het LEGiO-museum in Grootegast. Het Woudagemaal is de nieuwste uitdaging voor deze bouwer en is het grootste project wat hij tot nu toe heeft opgepakt.

Het gemaal in Lemmer is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij veel neerslag zet het waterschap het incidenteel nog steeds in om overtollig water naar het IJsselmeer te pompen. Het waterschap is de waterbeheerder voor Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier. Hieronder valt ook Grootegast.

Als de bouw volgens plan verloopt zal het Woudagemaal van LEGO vanaf eind februari te bezichtigen zijn in Lemmer, waarna het in december definitief verhuist naar het LEGiO-museum in Grootegast. In het museum staan verschillende bekende bouwwerken in LEGO en er is veel historisch materiaal te vinden. Jaarlijks trekt het museum ongeveer 20.000 bezoekers.