Lemster krijgt werkstraf voor relschoppen bij SC Heerenveen

Lemmer - Een 23-jarige verdachte uit Lemmer bleef hardnekkig ontkennen dat hij een van de relschoppers was die voor de wedstrijd Heerenveen – Cambuur, op 19 oktober 2014, hekken omver hadden geduwd en de politie hadden uitgedaagd. Toch werd hij vrijdag -mede op basis van videobeelden- veroordeeld door politierechter Christine Koelman.

Voorafgaand aan de Friese derby -eindstand 2-2- was een groep Heerenveen-fans vanuit het centrum van de stad naar het Abe Lenstrastadion gelopen. Bij het stadion had de groep een rij zwarte schermen omver getrokken, om zo bij het vak van de Cambuur-aanhang te komen. De Lemster zou in de voorste linie van de groep hebben gelopen. Speciale 'spotters' van de politie, die bijna wekelijks bij de wedstrijden van Heerenveen zijn betrokken, hadden hem herkend.

Hij was ook letterlijk in beeld gekomen, die beelden werden tijdens de zitting getoond. De politie had de persoon waar het om ging omcirkeld, maar de Lemster herkende zichzelf niet. Officier van justitie Margreeth Meijer oordeelde echter dat duidelijk te zien was dat hij vooraan liep in de groep die zich op de schermen had gestort. De rechter kwam tot dezelfde conclusie. Zij veroordeelde de Lemster tot een werkstraf van 30 uur.

De politie heeft begin december 2014 op basis van videobeelden veertien Heerenveen-supporters opgepakt. Een deel van de relschoppers kreeg een schikking in de vorm van een werkstraf, een aantal verdachten zijn in 2015 voor de rechter geweest, zij kregen werkstraffen van 40 en 60 uur. De zaak van de Lemster was lang op de plank blijven liggen, dat kwam mede omdat de advocaat tot twee keer toe had gevraagd om de zaak in te trekken.

En de zaak was eenmaal aangehouden vanwege privé-omstandigheden van de Lemster. Die gaat niet meer naar wedstrijden van SC Heerenveen. Indertijd kreeg hij, net als de andere relschoppers, van de burgemeester van Heerenveen een omgevingsverbod voor het Abe Lenstrastadion en het centrum van Heerenveen. En hij kreeg een stadionverbod van de KNVB. De Lemster heeft ook wel gehad met het bezoeken van wedstrijden. 'Ik kijk nu lekker thuis, op de bank'.

Renze van der Sluis