Mienskip in twee beelden

ECHTENERBRUG - Leeuwarden-Fryslân is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Ter gelegenheid hiervan toont Galerie Terbeek twee bronzen beelden met als thema Mienskip, ontworpen door beeldhouwster Anke Birnie.

Galerie Terbeek uit Echtenerbrug bestaat bijna 15 jaar, heeft een klantenkring door heel Nederland en contacten met kunstenaars uit binnen- en buitenland. ‘Wij tonen kunst op een prachtige locatie, aan de poort van Friesland,’ vertelt Anita Terbeek. ‘Veel van onze klanten komen uit het westen van het land. Het is maar een uurtje rijden vanuit Amsterdam. Voor mensen die in het midden van een grote stad wonen, is het contrast bijzonder.’

2018 wordt een jaar waarin de Friezen zich kunnen laten zien aan de wereld. Hoe leefden en leven wij hier en wat is onze bijdrage aan een gezonde planeet voor toekomstige generaties. Wat heeft onze cultuur ons gebracht in het verleden en wat brengt deze ons nu? ‘Kernwaarden van Friesland zijn ‘Mienskip’ en ‘Vrijheid’, vindt Anita Terbeek. ‘Er wordt momenteel veel gesproken over de 11 fonteinen die in de Friese steden worden geplaatst. Wij vinden het zo jammer dat voor dit project geen Nederlandse of Friese beeldhouwers zijn gevraagd. Het is een gemiste kans. In eigen land en in onze eigen provincie hebben we uitstekende beeldhouwers. De organisatie wil laten zien dat we internationaal meedoen maar verliest de ‘Mienskipgedachte’ enigszins uit het oog. En dat was toch een van de hoofdredenen waarom Leeuwarden de organisatie voor dit evenement kreeg toegewezen. Bovendien worden er veel kosten gemaakt voor de werken van deze kunstenaars, denk maar aan vervoer en onderhoud. Wij willen daar graag iets tegenover stellen.

Anke Birnie, een internationaal werkende beeldhouwster met Friese genen, heeft twee bronzen beelden ontworpen, gebaseerd op het belangrijke thema Mienskip. Het ene beeld staat voor Fryslân Boppe en het andere voor Samen Sterk. Birnie maakt meestal unicum beelden maar deze beelden zijn verkrijgbaar in een speciale oplage van acht stuks van beide beelden. In de ranke beelden zijn lapjes stof mee verbronsd. De beelden leven en stralen zwierigheid uit. Inmiddels is de voorinschrijving begonnen en zijn de eerste exemplaren verkocht.

Op zaterdag 30 december vindt de officiële lancering van deze kunstwerken plaats van 11.00-16.00 uur in Galerie Terbeek, De Kempenaersweg 17 in Echtenerbrug. Beeldhouwster Anke Birnie zal hier vanaf 13.00 uur zelf bij aanwezig zijn.

Gea de Jong-Oud