Bé de Winter en Theunis Holtrop hoog op kandidatenlijst CDA Wetterskip

LEEUWARDEN - De kandidatenlijst voor de Provinciale Staten verkiezingen in 2019 is definitief vastgesteld. Eerder dit jaar in september kwam het provinciale bestuur met een voordracht van 50 regionale kandidaten.

Via de lokale afdelingen konden de 3400 leden hierover stemmen. De kandidatenlijst is onveranderd vastgesteld en kan op breed draagvlak rekenen binnen de partij. CDA-gedeputeerde Sander de Rouwe uit Bolsward was eerder al door de leden gekozen als lijsttrekker. Definitief zijn nu ook de plaatsen 2 tot en met 50. Collega gedeputeerde Sietske Poepjes uit Makkum staat op nummer 2, gevolgd door huidig fractievoorzitter Johan Tjalsma uit Leeuwarden. Hoogste nieuwkomer op de lijst is Aebe Aalberts uit Damwoude. Hij staat op plaats nummer 5. Bij de eerste 12 kandidaten van het CDA zitten 6 nieuwe kandidaten. Het CDA kreeg bij de laatste provinciale verkiezingen in 2015 9 zetels en werd daarmee de grootste partij.

Wetterskip

De leden stelden woensdagavond ook de kandidatenlijst voor het Wetterskip vast. Huidig waterschapsbestuurder Bé de Winter uit Sintjohannesga was eerder al unaniem door de leden gekozen. Wethouder Bé de Winter nam in 2012 afscheid van de gemeente Skarsterlân. De Winter was ruim 22 jaar actief in de gemeentepolitiek, waarvan 9 jaar als wethouder.

De door het bestuur voorgestelde top tien bleef gelijk. Op nummer 2 staat Piet Kuipers uit Gerkesklooster, gevolgd door Theunis Holtrop uit Delfstrahuizen. Verderop op de lijst zijn een paar kandidaten van stuivertje gewisseld, maar grote gevolgen heeft dit niet. Het CDA is bij het Wetterskip de grootste partij met 3 zetels en verwacht te kunnen groeien naar 4 zetels.