Frij-Stipers slaan duizenden palen in de grond

SLOTEN - Frij-stipers (vrijwilligers) van Punt Twa en Wurkjouwer zetten zich in het voor- en najaar van 2018 in voor LF 2018 bij het project The Colourfield Performance in Sloten. Een kunstwerk bestaande uit 499 panelen, gemaakt door 400 kunstenaars.

Kunstenaar Dirk Hakze is de initiatiefnemer van het project. ,,Samen een enorm kunstwerk maken.” Dat was zijn gedachte. Hij nodigde (inter)nationale kunstenaars uit om van mei tot en met september 2018 samen te werken aan dit project. Maar hoe organiseer je zoiets? We zochten in eerste instantie een groep vrijwilligers die ons wilden helpen duizenden palen in de grond te slaan voor de kunstwerken’’, vertelt Fettsje Boorsma, coördinator van The Colorfield Performance.

,,Via gemeente De Fryske Marren kwamen we in contact met Karin Nijdam van Punt Twa. Zij werft vrijwilligers voor evenementen in de gemeente. De connectie met Wurkjouwer was toen snel gemaakt.’’ Afgesproken werd om vanuit Wurkjouwer Frij-Stipers aan te leveren om duizenden palen in de grond te slaan. In april 2018 plaatsten de groep Frij-Stipers en scholieren van de entree-opleiding van het Friesland College alle palen in de grond. “Met hun hulp konden we in een paar dagen tijd veel werk verzetten”, vertelt Hakze. “Bovendien helpen ze ons ook met de catering en ontvangst van bezoekers. Vele handen maken licht werk.’’ In oktober 2018 gaan de Frij-Stipers aan de slag om het veld weer in de originele staat te brengen.