Toiletten tegen wildpoepen Marchjepôle

MARCHEPOLE - Recreatieschap Marrekrite opent op 12 juli het eerste vernieuwde drijvende vuilwaterstation ‘It Húske’. Naast het legen van de vuilwatertank kunnen watersporters nu ook naar het toilet op It Húske.

Het eerste vernieuwde Húske ligt bij het eiland Marchjepôle in het Tsjûkemar. Het innovatie en duurzame vuilwaterstation ‘It Húske’ komt deze zomer langs drie populaire vaarwegen op de Friese wateren te liggen. Watersporters kunnen hier hun vuilwatertank legen én van het toilet gebruik maken, beide te bedienen via een app. De installatie zuivert het toiletwater ter plekke en loost het weer schoon op het oppervlaktewater. Dankzij It Húske hoeven watersporters niet meer speciaal naar een jachthaven om hun vuilwatertank te legen. De zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat de zuiveringsinstallatie volledig op duurzame energie werkt. Recreatieschap Marrekrite zet zich, samen met verschillende partners, al jarenlang in voor schoon zwem- en vaarwater in Fryslân.

,,Wij willen het recreanten zo makkelijk mogelijk maken om hun vuilwater verantwoord af te geven. De afgelopen jaren voeren we bijvoorbeeld met de Vuilwaterboot over de Friese meren. Dit jaar vaart de boot voor het laatst. We hopen daarnaast dat er door het toilet op de Húskes ook minder mensen ‘wildpoepen’ op eilandjes in de Friese wateren”, aldus Lourens Touwen, directeur van Recreatieschap Marrekrite.