Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente De Fryske Marren ”Je weet waar je het voor doet”

“Een leuk onderzoek is het niet, maar je weet waar je het voor doet.” Anneke Schouten is 62 jaar en doet al sinds haar 50ste jaar mee aan het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Om de twee jaar laat zij borstfoto’s maken in het mobiele onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord “Tot nu toe gelukkig altijd met een goede uitslag. Maar in mijn omgeving heb ik al meerdere malen gehoord dat een uitslag niet goed was. Gelukkig waren ze er steeds op tijd bij!”

Een op de zeven vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Anneke: “Het onderzoek is niet prettig en kan best pijnlijk zijn.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt. Dit is nodig om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Zij zijn specialisten in het maken van een mammografie.

Zoeken naar afwijkingen

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude. Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Bevolkingsonderzoek in gemeente De Fryske Marren

Vanaf 24 juni kunnen vrouwen uit de gemeente De Fryske Marren in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar weer meedoen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. De onderzoekswagen is eind juli te vinden in Balk. Ons onderzoekscentrum staat op het parkeerterrein bij zalencentrum De Treemter, Coronavirus

Vanwege het coronavirus zijn verschillende maatregelen genomen om veilig te kunnen screenen binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.