Germ Boelsma viert op bijzondere wijze zijn pensioen

SCHARSTERBRUG Bijna een halve eeuw werkte Germ Boelsma uit Scharsterbrug bij de Rijkspolitie en als verkeersongevallenanalist. Zijn laatste werkdag afgelopen vrijdag mocht niet in stilte voorbijgaan, vonden zijn collega’s en familie. In een oude Porsche van de Rijkspolitie werd Boelsma opgehaald. Vervolgens reed het gezelschap naar Laaksum voor een visje. ,,Een onvergetelijke dag”, aldus Boelsma.

Hij had wel door dat ‘iets zou gebeuren’ op zijn laatste dienstdag, zegt de kersverse pensionado. ,,Maar op zo’n manier afscheid nemen, had ik niet verwacht.” Hij hoeft ook niet zo nodig in de belangstelling te treden. Boelsma is normaliter iemand die op de achtergrond aan het werk is. Als politiemedewerker van de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) moet hij met zijn team in alle zorgvuldigheid de toedracht van een ongeval bepalen. ,,Het is echt een vak”, legt Boelsma uit. ,,Je moet jarenlang werkzaam zijn om expert te worden.”

Boelsma reed naar ongevallen in heel Noord-Nederland. ,,Er zijn bijna geen wegen in het Noorden waar ik geen kruisjes op de weg heb getekend.” Alle incidenten staan hem scherp voor de geest. Maar het werk kon hij gelukkig goed scheiden van privé.

Boelsma lepelt de ene na de andere anekdote over zijn bewogen loopbaan op. Aan zijn begintijd bij de Rijkspolitie bewaart hij de mooiste herinneringen. ,,We reden in een Porsche met open dak door heel Nederland”, vertelt hij trots. ,,Zo had je meer contact met de mensen.” De mannen droegen witte pakken en een helmpje. Met de sportauto’s hadden ze snelheidsduivels zo te pakken.

De inwoner van Scharsterbrug gaat zich de komende tijd niet vervelen. ,,In en om huis moet nog genoeg gebeuren”, vertelt hij. Ook het analyseren van ongevallen doet hij thuis nog steeds. ,,De incidenten van afgelopen weekend heb ik al geanalyseerd.”