Ervaring rijker maar illusie armer bij Tussen Kunst en Kitsch in Heerenveen

HEERENVEEN Na twee jaar strijkt het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch weer in Friesland neer. Bij Museum Belvédère in Heerenveen konden mensen 7 juni hun voorwerpen laten taxeren. De verslaggever van deze krant toog samen met een familielid erheen, met in hun bagage een aantal kostbare voorwerpen.

Zij is een vaste kijker van Tussen Kunst en Kitsch. Ze twijfelde geen moment of ze met de verslaggever mee op pad wilde. Toen duidelijk werd dat ze ook drie voorwerpen mee mocht nemen, sloeg de twijfel toe: ,,Ik haw hielendal net bysûnder guod.” Na lang zoeken, worden uiteindelijk drie geschikte voorwerpen gevonden: lepeltjes uit Nederlands-Indië, een schilderij en oud muntgeld. De verslaggever neemt een zalfpotje, Romeinse munt en Braille-typemachine mee.

Tijdens de opnamedag in Heerenveen zijn voor het eerst sinds september weer ‘spontane bezoekers’ welkom. In vier blokken van een uur kunnen mensen maximaal drie voorwerpen laten taxeren. Ook zijn bezoekers uitgenodigd op basis van ingestuurde foto’s. Het uitnodigen van mensen op basis van ingezonden foto’s doet niets af aan de spanning van de deskundigen, legt presentator Frits Sissing van het programma uit. ,,Experts weten nooit of een voorwerp echt zo bijzonder is als het lijkt. Soms valt het toch tegen. Maar omgekeerd gebeurt ook. Dan geven ze iets het voordeel van de twijfel en blijkt een voorwerp ontzettend waardevol.”

Sissing presenteert het programma sinds 2015. De bijzonder vondsten zijn hem goed bijgebleven. ,,Twee jaar geleden waren we ook in Belvédère”, vertelt hij. ,,Iemand had toen een burgemeestersketting meegebracht, waarde: 20.000 euro. Ook had iemand een ‘kleurrijk kistje’ meegenomen. Dat was aan het begin van de 19e eeuw in Wenen gemaakt om een voorzittershamer in te bewaren. Ook 20.000 euro.” Later op de dag blijken deze bedragen in het niet te vallen vergeleken met de taxatie van een prachtig boekje uit de Middeleeuwen. Deze vondst wordt door iedereen niet alleen 'de klapper van de dag', maar zelfs 'de klapper van het voorjaar' ervaren.

Onze voorwerpen worden door verschillende experts onderzocht. Bij de ene tafel staan we wat langer dan bij de ander. Het zalfpotje blijkt veelvoorkomend en slechts een tientje waard. De Romeinse munt blijkt een ‘leuke vondst’. Het muntstuk is geslagen in het huidige Servië in het jaar 248 of 249 na Christus tijdens de regeringsperiode van keizer Phillippus I. Via vele omzwervingen is de munt uiteindelijk in de kop van Noord-Holland beland. In de Wieringermeerpolder is die als bodemvondst uit de grond gehaald. Voor een tientje heb ik de munt vijftien jaar geleden in een lokaal museum gekocht. Waarde: 50 euro. De lepeltjes blijken de duurste vondst van de dag. Het zilveren bestek uit Jogjakarta wordt geschat op 80 euro.

De zes voorwerpen hebben een hogere sentimentele dan geldelijke waarde. Die vlieger gaat op voor 95 tot 98% van de voorwerpen, vertelt Sissing. ,,We hebben eigenlijk maar negen voorwerpen per draaidag waarvan de waarde, historische context of het verhaal écht bijzonder is. Die behandelen we aan de grote tafel.”

Het is leerzaam om op deze zonovergoten maandag een kijkje achter de schermen te nemen van een tv-programma dat al 36 jaar bestaat en continu miljoenen kijkers weet te binden. ,,Met 50 tot 60 mensen houden we vandaag de boel in Heerenveen draaiende”, legt Sissing uit. ,,Ik hoor vaak van bezoekers dat ze het leuk vinden om bij een opnamedag te zijn. Het is een heerlijk dagje uit voor mensen.” Dat geldt ook voor ons. ,,It wie prachtich om dêr te sjen. Se meitsje de opnames sa knap!”, vertelt ze enthousiast op de terugrit naar huis.

De uitzending van Tussen Kunst en Kitsch uit Museum Belvédère staat gepland op 17 november.

(Tekst: Martijn van Dijk)