Daling besmettingen zet in Friesland gestaag door; in week geen coronasterfgevallen gemeld

In Friesland zijn de voorbije week 539 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, dat is 20 procent minder dan de voorgaande week. Voor het eerst sinds eind september 2020 zijn er in een week geen coronasterfgevallen gemeld.

Ook het niveau van het aantal wekelijkse besmettingen is sinds eind september niet zo laag geweest. De GGD Fryslân ziet de besmettingen onder alle leeftijdscategorieën afnemen. Onder zeventigplussers testten nog twintig Friezen positief, zes minder dan een week eerder.

Op de basisscholen kwamen 54 besmettingen aan het licht, onder wie zes leerkrachten, en in het voortgezet onderwijs 76. Samen is dat bijna 20 procent minder dan vorige week. Iets meer dan 6500 Friezen hebben zich laten testen bij de GGD, ook dat is het laagste weekaantal sinds eind september. Het vindpercentage daalde naar 6,7 procent, een teken dat voldoende mensen zich laten testen.

Sterkste daling in Noardeast-Fryslân, Smallingerland tegen de trend in omhoog

In Noardeast-Fryslân daalde het aantal positief getest Friezen het hardst, met zo’n 40 procent, Tegen de trend in steeg in Smallingerland het aantal besmettingen voor de tweede week op rij. GGD Fryslân meldt de volgende gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 88 (133), Smallingerland 88 (59), Súdwest-Fryslân 63 (71), Weststellingwerf 46 (56), De Fryske Marren 38 (54), Noardeast-Fryslân 36 (60), Dantumadiel 29 (45), Heerenveen 28 (37), Opsterland 27 (37), Waadhoeke 23 (27), Achtkarspelen 21 (27), Ooststellingwerf 16 (23), Tytsjerksteradiel 15 (23), Harlingen 10 (13), Ameland 8 (7), Terschelling 1 (1), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Er is de voorbije week geen enkel dodelijk coronaslachtoffer gemeld bij het RIVM, dit betekent niet dat er vorige week niemand in Friesland aan Covid-19 is overleden. Woensdag meldde de Leeuwarder Courant het overlijden van de Drachtster kunstenaar Johan van Aken op 73-jarige leeftijd dinsdagmorgen in ziekenhuis Nij Smellinghe als gevolg van corona.

Nog 23 coronapatïenten in Friese ziekenhuizen, bijna de helft minder dan vorige week

De ziekenhuizen zien het aantal corona-patiënten hard teruglopen. Vrijdagochtend lagen volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland in de vier Friese ziekenhuizen nog 23 patiënten met Covid-19, van wie tien op de intensive care. Een week geleden waren dit nog veertig en half mei nog zestig. Ruim 10 procent van de 53 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen komt nog uit een andere regio.

Bij de GGD Fryslân zijn afgelopen week negen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld, tegen zestien een week eerder. Volgens de GGD is dit de reden dat het risiconiveau voor Veiligheidsregio Fryslân ‘zeer ernstig’ blijft, het hoogste risiconiveau.