College B en W De Fryske Marren: ‘Veertig ouders hebben zich gemeld als gedupeerde toeslagenaffaire’

REGIO Er zijn momenteel veertig ouders uit De Fryske Marren die zich bij de Belastingdienst hebben gemeld als gedupeerde van de toeslagenaffaire.

Dat meldt het college van B en W over de afhandeling door het Rijk rondom de toeslagenaffaire en welke rol gemeenten spelen in het ondersteunen van gedupeerde ouders. ,,Ouders die gedupeerd zijn, kunnen zich bij ons melden. Er volgt dan een lichte beoordelingstoets.”

Vanaf het moment van de melding tot 1 mei gold een zogeheten moratorium, ook wel een pauzeknop genoemd. Gemeenten moesten tot dat moment stoppen met het invorderen van openstaande vorderingen. Voor 1 mei moest de Belastingdienst laten weten of iemand tot de groep gedupeerde ouders behoort of niet.

,,Wanneer een ouder als gedupeerde aangemerkt werd, mochten we de pauzeknop met een jaar verlengen. Daarnaast is de pauzeknop een aanbod, geen verplichting. Het kan immers voorkomen dat mensen helemaal geen behoefte hebben aan een pauze bij het afbetalen van hun openstaande vorderingen.”

‘Brief op maat’

De helft van de mensen op de lijst heeft volgens het college een brief op maat ontvangen.

,,Van de veertig ouders die op de bewuste lijst staan, zijn er ongeveer twintig waar wij vorderingen op hebben lopen. Het gaat om negentien belastingaanslagen en een ouder die ook in de uitkeringsadministratie voorkomt. Inmiddels hebben deze twintig mensen allemaal een brief gehad waarin wij hen op de hoogte hebben gebracht van de pauzeknop. In de brief staat ook of er rekening is gehouden met situaties zoals wel of geen kwijtschelding toegekend of een incasso die loopt.”

Op dit moment heeft het college naar eigen zeggen voor de lijst met mensen die bij de gemeente bekend is nog geen uitsluitsel of zij wel of niet tot de gedupeerden gerekend worden.

,,We zijn afhankelijk van de Rijksoverheid om ons te informeren. Concreet gaat dit om informatie waaruit blijkt wie als gedupeerde aangemerkt wordt en welk vervolg het Rijk gaat voorstellen.”