Coronakoningsdag 2021: ‘Een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit meer te herhalen’

Coronakoningsdag 2021: ‘Een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit meer te herhalen’

REGIO Ook dit jaar ‘vierden’ de inwoners van De Fryske Marren noodgedwongen een coronakoningsdag.

Normaal gesproken zijn de winkelstraten bezaaid met kleedjes en ligt de inhoud van zolders en garages daarop uitgestald.

Dit jaar bleven de kleedjes in de kast. Een enkeling verkocht zijn waar in Joure in de voortuin of op de stoep, maar je moest goed zoeken om ze te vinden.

IJsfabriek draait overuren

Het mooie weer zorgde wel voor veel reuring op straat. De Midstraat in Joure werd druk bezocht. De IJsfabriek in het dorp draaide overuren en de mensen moesten geduld hebben voordat ze een bolletje ijs konden uitkiezen. Ook op andere plekken in Joure was het gezellig druk. Op de parkeerplaats van de McDonalds zaten her en der gezinnen en vriendengroepen te genieten van een versnapering in de zon.

Koning Willem-Alexander

In Joure en Lemmer werd massaal gevlagd voor de jarige koning Willem-Alexander. De Scheen in Joure stak er met vlag en wimpel bovenuit. Deze straat leek ieder moment de koning te kunnen ontvangen.

Het koninklijke gezin vierde koningsdag tweehonderd kilometer zuidwaarts, in Eindhoven. De Brabantse stad had - ondanks dat er geen publiek welkom was - toch een feestelijke dag georganiseerd.

De koning omschreef het gevoel bij de tweede coronakoningsdag op een treffende manier: „Een koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit meer te herhalen.”