Burgemeester Krijgerplein officieel verleden tijd

LEMMER De nieuwe straatnaambordjes hangen al bijna tweeënhalve maand op zijn plek maar op 1 mei wordt de straatnaam Markt in officiële registraties doorgevoerd. De naamsverandering is best wel uniek, bijna nooit worden straatnamen gewijzigd.

De straatnaam Burgemeester Krijgerplein zorgde al jaren voor discussie. De rol van de oud-burgemeester Marinus Krijger van Lemsterland tijdens de Tweede Wereldoorlog was omstreden. De gemeente besloot uiteindelijk naar aanleiding van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) de naam te veranderen. De conclusie van dit onderzoek was dat Krijger in de oorlog ‘niet van onbesproken gedrag was’.

Straatnamendeskundige

René Dings is straatnamendeskundige. Volgens Dings is het bijzonder dat het Burgemeester Krijgerplein wordt hernoemd. ,,Het gebeurt niet zo vaak dat straatnamen in Nederland worden gewijzigd”, zegt hij. De casus in Lemmer doet hem denken aan een discussie over het Burgemeester Berkhoutpark in Voorschoten zo’n tien jaar geleden. ,,Ook daar was de vraag of de burgemeester wel van onbesproken gedrag was en ook daar liet men het NIOD-onderzoek doen”, vertelt Dings. ,,Daar was echter de conclusie dat Berkhout een van de burgemeesters was die er tijdens de oorlog voor koos om met 'pappen en nathouden' te voorkomen dat er een NSB'er tot burgemeester zou worden benoemd.”

Dat straatnamen zelden worden aangepast heeft volgens Dings verschillende redenen. ,,Mensen zijn gehecht aan hun straatnaam, het is kostbaar en een administratieve rompslomp.” De straatnamen moeten in verschillende systemen worden aangepast, anders werkt de TomTom bijvoorbeeld niet meer.

Compensatieaanbod

Geld is ook een factor bij het hernoemen van straten. Omdat omwonenden bijvoorbeeld logo’s en visitekaartjes moeten aanpassen. De gemeente heeft ze daarom een compensatieaanbod gedaan. De Fryske Marren laat weten dat tot nu toe negen aanvragen zijn goedgekeurd. ,,Aan alle betrokkenen is een compensatie aangeboden die inmiddels ook is betaalbaar gesteld. Het gaat om een bedrag van in totaal 3650 euro.”

In theorie zou dit bedrag nog kunnen stijgen. Een sluitingstermijn om gebruik te maken van het compensatieaanbod is er niet. Maar de gemeente verwacht niet dat er nog verdere aanspraak op het aanbod wordt gemaakt.

’t Plein

Keurslagerij ’t Plein is een van de bedrijven die compensatie heeft gekregen voor de naamsverandering. ,,Je moet de standaarddingen aanpassen zoals visitekaartjes en plastic zakken”, geeft de eigenaar van de slagerij aan. Hij wil niet ingaan op de hoogte van de compensatie, maar het was ‘passend om de kosten te dekken’. De eigenaar had goed contact met de gemeente over de compensatie.

Mensen hoeven niet bang te zijn dat de slagerij ook zijn naam veranderd omdat de straat van naam veranderd in Markt. ,,Keurslagerij ’t Plein blijft bestaan. Dat had verder niets met het Burgemeester Krijgerplein te maken, maar is een persoonlijke keuze”, zegt de eigenaar.