Weblog burgemeester Veenstra | Weer niet of...

Burgemeester Veenstra van De Fryske Marren schrijft wekelijks een weblog. Daarin gaat hij in op zaken die spelen in de gemeente of betrekking hebben op DFM. Hieronder zijn tekst.

Vorig jaar waren er veel plannen en ideeën om op een bijzondere manier aandacht te besteden aan 75 jaar bevrijding. Het kon allemaal niet doorgaan. We koersten op 75 plus 1; dit jaar zouden de projecten wel kunnen worden uitgevoerd. Dachten we. Het blijkt weer niet zo te zijn.

Deze dagen staan we heel bescheiden stil bij het feit dat in Fryslân medio april 1945 een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. 15 april is de dag waarop er in de meeste Friese plaatsen, ook in Joure, wordt gevlagd. Op 16 april hielden de basisschoolleerlingen in Balk hun traditionele herdenking. Op 17 april wapperde in Lemmer de vlag op de toren.

Het betrof de opmaat naar 4 en 5 mei. Maar ook dit jaar zijn er dan geen grote herdenkingen, concerten en bevrijdingsfeesten. Nog steeds houdt corona ons letterlijk van de straat.

Van verschillende herdenkingscomités hoor ik dat men probeert om op 4 mei toch een bescheiden herdenkingsceremonie te houden. Binnen de regels die er zijn kan dat. En als gemeentebestuur werken we daar desgevraagd natuurlijk aan mee. Gelukkig besteedt Omrop Fryslân ruim aandacht aan 4 en 5 mei en kunnen we vanuit huis ook herdenkingen en concerten volgen.

Ook Koningsdag is opnieuw geen groot feest. Het kan nog niet, we zouden met veel teveel mensen langs de kraampjes en de kleedjes van de vrijmarkt lopen. Gelukkig gaat het jaarlijkse feest op de dag voor Koningsdag, de Lintjesregen, wel door. Vorig jaar moesten we het beperken tot een telefonische mededeling, nu worden het op 26 april korte feestelijke momenten bij de voordeur of op de oprit van de mensen die een onderscheiding mogen krijgen.

Op dit moment mogen er dus alleen maar heel kleinschalige activiteiten plaatsvinden. Het kabinet maakte deze week een stappenplan bekend waarin er de komende maanden telkens iets meer kan, als de stand van de besmettingen het toelaat en ook het aantal gevaccineerden volgens de planning groter wordt.

Wie weet kunnen we eind deze maand de eerste stap naar verdere verruiming al zetten. Maar dan moet de voorspelling van het RIVM, dat we de piek in het aantal besmettingen nu hebben bereikt, volgende week wel blijken te kloppen.

Hoe het ook komt met versoepelingen van regels, de basisregel die ons opdraagt afstand te houden zal nog een hele tijd blijven gelden. Dat heeft effect op onze zomer en op de activiteiten waar we dan normaal gesproken van genieten. Het is heel jammer dat daarom allerlei elfstedentochten ook dit jaar niet door kunnen gaan. En voor onze omgeving is het meer dan spijtig dat ook de organisatoren van de Ballonfeesten en de Boerebrulloft voor het tweede jaar hebben moeten besluiten hun evenement af te zeggen. Het is jammer, maar ook logisch: grote aantallen mensen dicht bij elkaar is iets wat ook deze zomer nog niet kan. Verstandige besluiten dus van deze organisaties.

Met anderen zijn we in gesprek over aangepaste draaiboeken of een andere datum, later in het jaar. Evenementen horen immers bij onze gemeente. Het zou mooi zijn wanneer er in de loop van de zomer of het najaar toch nog evenementen kunnen doorgaan.

Nu al voor de rest van het jaar de conclusie ‘weer niet’ trekken gaat mij op dit moment te ver.

Maar het moet wel kunnen. Het RIVM moet gelijk krijgen. Daar kunnen we zelf een bijdrage aan leveren!

(Tekst burgemeester Fred Veenstra)