Stichting Oud Lemmer en Ondernemers Vereniging Lemmer zetten monumenten in het licht

LEMMER De Stichting Oud Lemmer en de Ondernemers Vereniging Lemmer (OVL) zijn in een vergevorderd stadium om de Hervormde Kerk, de Lemster Toer, de Flevobrug en de Blokjesbrug vanaf de zomer uit te lichten met led-verlichting.

Deze week is gestart met diverse werkzaamheden, zoals de grondwerkzaamheden bij de kerk en met het aanbrengen van de verlichting aan de bruggen.

De OVL en Oud-Lemmer zeggen de monumenten van Lemmer in het licht te willen met als doel de sociale cohesie te versterken en om het centrum aantrekkelijker te maken voor inwoners, gasten en toeristen.

Het idee voor het uitlichten van de bruggen ontstond door een werkgroep van de OVL. Tegelijkertijd had de Stichting Oud Lemmer, samen met Rudi Kisjes, bedacht om de Lemster Toer en het kerkschip van de Hervormde Kerk opnieuw te verlichten.

Om het plan uit te voeren is de werkgroep ‘We zetten Lemmer in het Licht’ opgericht. Die bestaat uit Bernadien de Waaij-Bijlholt, Rudi Kisjes en Piet Zantman.

,,We willen het centrum nog gezelliger maken. Vooral in de wintermaanden wanneer de dagen langer en donkerder worden, willen we extra gezelligheid toevoegen aan het centrum. Daarnaast is het een mooie aanvulling op de wandelroutes langs de monumentale panden en een aanvulling op het Rondje Dok.”

Ontwerp

De ontwerpen voor de het uitlichten van de Lemster Toer en het kerkschip zijn gerealiseerd door New Urban View uit Amersfoort. Bij de bruggen is het ontwerp van Living Projects uit Breda. De technische realisatie is in handen Van Rhee Installatietechniek uit Lemmer.

Het plan wordt ondersteund door de Stichting Behoud Rijks Monumenten als eigenaar van de Lemster Toer, de Hervormde gemeente Lemmer als eigenaar van het kerkgebouw Tsjerke oan ’t Dok en door gemeente De Fryske Marren ten aanzien van de bruggen.

Om de investering te kunnen doen heeft de werkgroep stichtingen, particulieren, bedrijven en overheden bereid gevonden om het financieel mogelijk te maken.

Er is onder andere financiële steun gekomen van: het Iepen Mienskipfûns van de provincie Friesland, de gemeente De Fryske Marren, de Protestante Gemeente Lemmer C.A, Ondernemers Vereniging Lemmer, Stichting Heloma, de Stichting Meindersma Sybenga en diverse andere partijen.

Zie ook www.oudlemmer.nl.