‘Als je ’s morgens vroeg komt aanrijden en die prachtige stoomwolken voor het Woudagemaal ziet, weet je dat er heel veel bezoekers komen die een prachtig uitje gaan beleven’

LEMMER Het Woudagemaal in Lemmer stelt in een rubriek haar vrijwilligers voor. Ditmaal Tineke Posthumus-Van der Tuin (61) uit Joure.

Tot februari 2018 had zij samen met haar man vijfendertig jaar lang schoenenwinkel Posthumus in Joure. ,,Toen zich een overnamekandidaat meldde besloten wij te stoppen met onze zaak. Van de een op de andere dag heb je een zee aan vrije tijd.”

Posthumus-Van der Tuin wilde zich graag nuttig blijven maken in de samenleving en zocht een nieuwe uitdaging. ,,Omgaan met mensen en contacten leggen passen mij het best. Via een oproep op Facebook kwam het Woudagemaal in beeld.”

Na een inwerkperiode kon zij al snel achter de balie aan de slag als gastvrouw. ,,Ik maak de gasten die het gemaal bezoeken wegwijs en vertel over de expositie en de rondleidingen die er worden gegeven. Het verkopen van artikelen uit onze winkel behoren ook tot mijn taak.”

Als de gasten verder nog vragen hebben, probeert zij die zo goed mogelijk te beantwoorden. ,,Dat kunnen ook vragen zijn over andere bezienswaardigheden in de omgeving of waar je bijvoorbeeld lekker een hapje kunt eten. Deze interactie met mensen spreekt mij erg aan.”

Daarnaast noemt de vrijwilligster het erg belangrijk om met andere mensen samen te werken.

,,Samen met mijn collega gastvrouwen/heren doen wij ons best een warm welkom te bieden. Maar ook het contact met de rondleiders is erg leuk. Met heel veel vrijwilligers proberen we alles in goede banen te leiden. Als de laatste gasten de deur uit zijn, praten we met elkaar nog even na. Naast mijn vrijwilligerswerk ben ik graag buiten. Ik wandel en fiets en twee keer per week doe ik aan sport. En een ochtend in de week ben ik mantelzorger. Verder houden mijn man en ik ervan steden en dorpen te bekijken en te ontdekken. En onderweg bezoeken we de nodige musea.”

‘Draaidagen mooiste’

Gemiddeld is Posthumus-Van der Tuin twee dagen werkzaam in een periode van drie weken. Dat kan op een dag door de week zijn, maar ook in het weekend.

,,Het allerleukste zijn toch wel de draaidagen. Drie dagen in het voorjaar en drie dagen in het najaar gaat het gemaal onder stoom. Als je dan ’s morgens vroeg komt aanrijden en die prachtige stoomwolken voor het gemaal ziet, weet je dat er heel veel bezoekers komen die een prachtig uitje gaan beleven.”