Sobere Dodenherdenking in De Fryske Marren in coronatijd

REGIO Vanwege de coronamaatregelen ziet Dodenherdenking er hetzelfde uit als vorig jaar, verwachten verschillende 4 en 5 mei comités uit De Fryske Marren. Het wordt een sobere herdenking zonder publiek.

Definitief uitsluitsel over het toestaan van publiek is er nog niet. Maar als het wel mag, gaat het hooguit om een tiental mensen. De stichtingen en comités achter de herdenkingen zijn daarom achter de schermen druk bezig met alternatieven voor dodenherdenking dit jaar. Ondanks of misschien dankzij de coronatijd komen ontwikkelingen op het digitale vlak in een stroomversnelling. Toch betreuren alle organisaties dat de herdenking dit jaar weer niet eruit ziet zoals het is bedoeld.

„In Ouwsterhaule is er een kleine ceremonie bij het monument van verzetsman Jetze Veldstra”, zegt voorzitter van de plaatselijke 4 mei commissie Geert Veldstra.

De organisatie gaat uit van een herdenking zonder publiek. Daarom streamt het comité de herdenking live uit via Facebook. ,,Foarich jier haw wy de betinking fia Facebook streamt”, zegt Veldstra. ,,En der krigen wy in soad positive reaksjes op. Sels yn Kanada haw se de betinking sjoen.”

Joure

Stichting Nationale Herdenking Joure heeft verschillende activiteiten bedacht rond Dodenherdenking, zegt voorzitter Jan Vermaning. Een kunstwerkboodschap, puzzeltocht, (digitale) fietstocht en een vertelverhaal over Anas een jongen die moet vluchten uit een conflictland en in het Westen terechtkomt.

Met het verhaal van Anas wordt de link naar het nu gemaakt, vertelt Vermaning. ,,Gruwelijkheden zoals in de Tweede Wereldoorlog zijn gebeurd, die zijn er nog steeds.” Het verhaal van Anas wordt aan alle basisscholen en rust- en verpleeghuizen in De Fryske Marren aangeboden.

Vermaning denkt dat Dodenherdenking zelf zonder publiek is. De stichting wil in plaats daarvan een livestream uitzenden van de herdenking. ,,Je bent dan plaatselijk toch met elkaar verbonden”, zegt hij. ,,Omdat je in je achterhoofd weet dat meer mensen naar de herdenking kijken.”

Lemmer

In Lemmer zal dit jaar ook een sobere herdenking zijn, denkt bestuurslid van 4 en 5 mei comité Lemmer Anneke de Vries. Maar de officiële richtlijnen van uit Den Haag zijn nog niet bekend, vertelt zij. ,,Wy lizze yn elts gefal by alle bekende plakken in krânse del.”

Dat betreft onder andere de Joodse Begraafplaatsen in Lemmer en Echten en de Nederlands Hervormde Kerk in Lemmer.

Ook worden herdenkingsboekjes, die vorig jaar zijn gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid, aan de groepen acht van basisscholen in voormalig Lemsterland uitgedeeld. Een livestream van de Dodenherdenking behoort ook tot de mogelijkheden, zegt De Vries tot besluit.

(Tekst Martijn van Dijk)