FOTO'S EN VIDEO | Stoffel Zandstra uit Lemmer wint Fryske Kultuerpriis 2020 van de gemeente De Fryske Marren

LEMMER Stoffel Zandstra uit Lemmer heeft de Fryske Kultuerpriis 2020 van De Fryske Marren gewonnen.

Wethouder taalbeleid Luciënne Boelsma heeft Zandstra woensdag thuis verrast met de bij de prijs horende cheque van 750 euro.

De Fryske Marren reikt jaarlijks een prijs uit aan het beste, mooiste of meest nieuwsgierige Friese culturele initiatief. Daarmee zegt de gemeente het gebruik van de Friese taal te willen stimuleren en heeft daar en geldpijs aan verbonden. De jury bestaat van de Fryske Kultuerpriis bestaat uit: Jelle Wesselius, Hendrik Boonstra en Douwkje DoumaZijlstra. 

Op veel vlakken actief

Stoffel Zandstra werd genomineerd door meerdere personen en verenigingen uit Lemmer. Hij is actief op meerdere gebieden, waaronder als: zanger en schrijver van strips tot schrijver van theaterstukken, producent en muzikant.

Hij gebruikt daarbij niet alleen de Friese taal, maar zorgde er met zijn compagnon Wim Swart ook voor dat er een nieuwe impuls is gegeven aan het Lemsters.

Omdat er door de coronamaatregelen verder niemand aanwezig kon zijn bij de prijsuitreiking, is er een filmpje gemaakt met waarin diverse personen aan het woord komen over Zandstra, die daar zichtbaar geëmotioneerd door werd.