Jan Knijpstra aan vooravond pensioen: ‘Dit waren de meest hectische verkiezingen die ik heb meegeholpen te organiseren in De Fryske Marren’

SINTJOHANNESGA De Tweede Kamerverkiezing van 2021 was de laatste die Jan Knijpstra organiseerde vanuit het cluster inwoners van het klantcontactcentrum van de gemeente De Fryske Marren.

Eind 2021 gaat de nu 63-jarige inwoner van Sintjohannesga met pensioen. ,,Deze verkiezing was de meest hectische van de in totaal 38 verkiezingen die ik heb meegeholpen te organiseren in de gemeente.”

Hoewel er een gedetailleerd dik tellend draaiboek is bij De Fryske Marren omtrent het organiseren van verkiezingen, werd er dit jaar een creatief beroep gedaan op de medewerkers en alle betrokkenen. Dat varieerde van het regelen van zaken als desinfectiemiddelen, handschoenen, looproutes en kuchschermen tot 180 extra stembureauleden op de 260 die er normaal gesproken nodig zijn bij de in totaal 45 stembureaus in De Fryske Marren.

Daarnaast moest alles coronaproof worden opgebouwd met betrekking anderhalvemeterregel en moest bekeken worden of in alle stembureaus eenrichtingsverkeer mogelijk was.

‘Enorme verbondenheid’

,,Het was dit jaar wel drie tot vier keer zoveel werk. Als je ziet hoe iedereen de handen uit de mouwen heeft gestoken is dat prachtig. Dat tekent de enorme verbondenheid. Maar wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt was hoe de Evenementenhal in Joure, door collega’s, met vijf telstraten, was ingericht om de briefstemmen en de op maandag en dinsdag uitgebrachte stemmen te tellen. Dat gebeurde door in totaal 45 personen. Dat waren niet alleen vrijwilligers, maar ook werknemers van diverse afdelingen van de gemeente die snel waren opgeroepen om te helpen.”

Bloemen

Knijpstra werkt sinds 1 maart 1989 voor De Fryske Marren. Daarvoor werkte hij negen jaar lang op de afdeling burgerzaken bij de gemeente Heerenveen. Nadat hij eerst coördinator Taeke Oord meehielp bij het organiseren van de verkiezingen in de toenmalige gemeente Skarsterlân, nam hij het stokje van hem over in 2010.

Op de dag van de verkiezingen zelf kreeg Knijpstra voor zijn laatste verkiezingen bloemen van zijn collega’s. ,,Dat was heel lief. Maar ik ben niet iemand die op de voorgrond hoeft te staan. Je doet het met zijn allen”, zegt Knijpstra haast verontschuldigend.

De verkiezingen zelf die Knijpstra meehielp te organiseren of zelf organiseerde betroffen naast meerdere Tweede Kamerverkiezingen, gemeenteraadsverkiezingen, verkiezingen voor het Europees parlement, tweemaal een referendum en de verkiezingen voor het Wetterskip Fryslân en provinciale statenverkiezingen.

,,Het leuke is dat je, door de jaren heen, iedereen persoonlijk kent die bij het organiseren is betrokken. Dit jaar was die band nog intensiever. En dat je het met zijn allen doet is echt heel mooi.”

Niet vervelen

En hoewel Knijpstra zijn werk zegt te gaan missen, zegt hij zich niet te hoeven vervelen.

,,Ik ben meer dan vijfentwintig jaar secretaris geweest van voetbalclub DWP uit Sintjohannesga, ben nu de archivaris, beheerder website, fotograaf en leider damesteam. Straks ruim tijd om alle dozen vol met oude informatie te digitaliseren en aan te vullen. Daar heb ik nu tijd voor. Daarnaast denk ik dat ik wat meer ga klussen. Te beginnen met de tuin bij het nieuwe huis van mijn dochter. Daarnaast heb ik al tegen mijn collega’s gezegd dat ik wel wil bijspringen bij komende verkiezingen mocht dat nodig zijn.”

(Tekst Jitze Hooghiemstra)