Foto’s | Weinig te zien van protestactie horeca in De Fryske Marren

REGIO - Horecazaken in Nederland zetten op 2 maart uit protest hun terrassen uit. In Friesland riep Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Friesland haar leden op om hun terrassen op die dag ook uit de opslag te halen, maar om het terras dan op de kop neer te zetten. Een rondje door de gemeente De Fryske Marren wees uit dat niet alle horecagelegenheden daar gehoor aan gaven.

In Joure houdt Robert Favier, eigenaar van restaurant Die Gaststube, een eenmansactie tegen de coronamaatregelen voor de horeca. Hij heeft zijn restaurant met linten afgezet als ‘gevaarlijke zone’. Daarnaast was het terras voor café De Stam in Joure bewust leeggelaten en waren vooraan aan de straatkant pontificaal de terrasstoelen opgestapeld neergezet.

In Sint Nicolaasga waren geen terrassen te zien (al dan niet op de kop). In Langweer stonden stoelen ‘gewoon’ buiten en ook in Lemmer was horecaprotest niet zichtbaar.

KHN Friesland gaf deze eigen draai aan het protest tegen de coronaregels om te voorkomen dat voorbijgangers uitgenodigd werden om op de stoelen te gaan zitten en te voorkomen dat de coronaregels werden overtreden. Voor op de kop werd gekozen, omdat dat volgens KHN Friesland laat zien hoe de horecawereld er momenteel voor staat.