Foto’s | Zelfgemaakte ‘glijlator’ maakte schaatsen op natuurijs toch mogelijk voor John Bakker (77) uit Echtenerbrug

ECHTENERBRUG - De 77-jarige John Bakker uit Echtenerbrug wilde in februari hoe dan ook schaatsen, toen er ijs lag. Vanwege een evenwichtsstoornis waar hij sinds enige tijd mee kampt, bleek dat nog een hele uitdaging. Een zelfgemaakte ‘glijlator’ bood uitkomst.

De glijlator is een oude stoel waar ijzers onder zijn gemonteerd. Die zijn zo geplaatst, dat voorkomen wordt dat de stoel niet voorover kan vallen en ook nog eens bestuurbaar is. Voor Bakker was het de oplossing om zijn passie van schaatsen op natuurijs te kunnen uitoefenen op het Tjeukemeer bij Echtenerbrug. ,,Op houtjes uiteraard.”

Bakker heeft talloze schaatskilometers in de benen. Zo schaatste hij tot een jaar of vijf geleden nog op klapschaatsen in Thialf en volgde hij ook training bij schaatsclub HCH uit Heerenveen. Daarnaast heeft hij tal van toertochten geschaatst zoals de 110 kilometer lange tocht Lemmer-Andijk in 1963, de eerste alternatieve Elfstedentocht in 1974 bij het Noorse Lillehammer en tal van andere tochten. Daarnaast schaatste Bakker de Tocht der Tochten in 1985 en 1986.

Uitgevallen in 1997

Bakker: ,,Vanwege een rugblessure heb ik de Elfstedentocht in 1997 niet kunnen uitschaatsen. Toen ben ik tot Bolsward gekomen, ik had er op dat moment honderd kilometer opzitten. Wel heb ik als herinnering een vaantje ontvangen.”

Helaas laat het fysiek Bakker nu in de steek om nog tochten te kunnen schaatsen. ,,Twee jaar geleden heb ik heel even op het ijs gestaan in Bantega. Toen ging het al moeizaam. Maar met behulp van de glijlator heb ik dit jaar toch vier dagen heerlijk kunnen schaatsen.”

Jitze Hooghiemstra