Verbouwen of toch verhuizen?

Aangeboden door: abnamro.nl

Je hebt een fijn huis, maar eigenlijk kom je toch nog net wat ruimte tekort. Wat doe je dan? Ga je op zoek naar een nieuw en groter huis, of kies je ervoor om te gaan verbouwen en op die manier meer ruimte te creëren? Voor allebei is natuurlijk wat te zeggen. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hier een aantal voor- en nadelen van verbouwen en verhuizen.

De voordelen van verbouwen

Door te verbouwen, heb je zelf veel invloed op hoeveel ruimte je erbij gaat krijgen. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van hoeveel geld je beschikbaar hebt, maar je kunt in principe zelf perfect bepalen hoe het moet worden. Bij verhuizen moet je het juist doen met ruimtes die al vastliggen. Een ander voordeel van verbouwen is dat je ook niet fysiek hoeft te verhuizen. Dozen inpakken en meubels de vrachtwagen insjouwen is bij verbouwen helemaal niet nodig.

Waarom verbouwen niet voor iedereen werkt

Natuurlijk zitten er ook minder leuke kanten aan verbouwen. Allereerst is daar de rommel en stress die het oplevert. Vaak ligt je huis een tijdje letterlijk open en met al die bouwvakkers over de vloer is je privacy ook ver te zoeken. Bovendien kost verbouwen je behoorlijk wat geld. En dat heb je lang niet altijd liggen. Waardoor je misschien geld moet gaan lenen. Er kunnen dan direct vragen bij je opkomen als ‘Hoeveel kan ik lenen?’ en ‘Moet ik zo’n lening eigenlijk wel aangaan?’ Nog meer stress dus. En een ander nadeel van verbouwen is dat er altijd wel iets misgaat. Een verkeerde wasbak die geleverd wordt of een stukadoor die niet komt opdagen op de afgesproken dag…

De voordelen van verhuizen

Het laatste nadeel van verbouwen is dan ook meteen het eerste voordeel van verhuizen. Je hebt namelijk veel minder te maken met verbouwingsrommel. Geen stof dat overal op blijft duiken of lawaai van allerlei apparaten die nodig zijn om je huis groter te maken. Ook heb je de kans om naar een huis te verhuizen dat nieuwer is dan het huis waar je nu in woont (als je zoiets tenminste zoekt, want misschien wil je juist wel in een jaren-dertig-huis gaan wonen).

Maar verhuizen heeft ook zo zijn mindere kanten

Het grootste nadeel van verhuizen is op dit moment waarschijnlijk het magere aanbod en de torenhoge prijzen. Als koper van een nieuw huis sta je er echt niet goed voor. Open huizen waar 50 man op afkomen en biedingen ver boven de vraagprijs zijn meer regel dan uitzondering. En daarnaast kan verhuizen ook een heleboel stress opleveren. Verder is het altijd nog maar afwachten of het huis, de straat en de wijk waar je naartoe verhuist je echt wel gaan bevallen. In je huidige huis weet je precies hoe dat allemaal zit.

Het is dus belangrijk om voor jouw specifieke situatie de voor- en nadelen van beide opties goed tegen elkaar af te wegen. Dan kom je uiteindelijk tot de beste oplossing en ga je nog heel veel jaren woongenot tegemoet.