Boswachters gaan paddenraster langs Kuinderbos plaatsen: paddentrek gaat beginnen

KUINDERBOS - De padden en kikkers ontwaken in deze periode uit hun winterslaap. Dit gebeurt onder invloed van lengende dagen en stijgende temperaturen. De boswachters van Staatsbosbeheer in het Kuinderbos hebben afgelopen week alle voorbereidingen getroffen om maandag, dinsdag en mogelijk woensdag het paddenraster van 2 kilometer langs de Hopweg en Schoterweg te gaan plaatsen.

Vanwege de vorst in de grond kon dit niet eerder. Maandag wordt er in drie teams gewerkt. Een team van reclassering Nederland, een team van Staatsbosbeheer waarbij stagiaires van Helicon opleidingen de ruggengraat gaan vormen en een team van boswachters/ingehuurd personeel die de logistiek gaat verzorgen van het doek en de ijzeren pennen gaan uitleggen.

Amfibieën verplaatsen zicht het liefst bij minimaal 6 graden s’ nachts en regen en/of vochtig weer. Doordat er droge nachten voorspeld worden, zal dat nog enigszins als een rem kunnen werken en geeft het de boswachters tijd het raster tijdig te plaatsen. De paddentrek begint meestal ergens in februari en gaat door tot uiterlijk half april.

Vanwege de coronacrisis mogen er dit jaar wederom geen schoolkinderen helpen bij het overzetten. In het verleden werden de boswachters jaarlijks door 500 schoolkinderen geholpen. Het dagelijkse overzetten zal coronaproof worden uitgevoerd door één vrijwilliger van Staatsbosbeheer per dag. De vrijwilligers nemen hun eigen emmer en opschrijfgerei mee en melden hun vangsten per app aan de boswachter.

Op het kruispunt Hopweg/Schoterweg zal een scorebord komen te staan zodat passanten daar dagelijks de aantallen kunnen zien. De boswachter zal de score dagelijks melden op zijn twitteraccount @boswachterharco.