Saxofoniste Ilse Hallema wijkt uit naar kerk Goingarijp en Headroom Kappers: 'Ik hoop dat het anderen inspireert om van deze omstandigheden toch het beste maken'

JOURE - Saxofoniste en studente Ilse Hallema uit Joure neemt in de voorjaarsvakantie gratis online klassieke muziekconcerten op in de kerk in Goingarijp en bij Headroom Kappers in Joure. ,,Het idee kwam tot stand doordat ik aan het Prins Claus Conservatorium voor het vak ‘ondernemend musicus’ een concert moet organiseren dat buiten de gebouwen van de Hanze Hogeschool plaatsvindt.”

Op het moment dat de 22-jarige studente - dochter van de bakkers Gerard en Erna Hallema - haar concert bijna gereed had, kwam de tweede harde lockdown. ,,Dat was een behoorlijke klap in het gezicht. Niet alleen vanwege dit concert, maar ook vanwege de werkzaamheden die ik verricht: naast uitvoerend musicus geef ik ook saxofoonlessen in Uithuizen, Bedum en Heerenveen. Die lessen konden gelukkig online plaatsvinden, maar geplande concerten werden weer afgelast. Toen kwam ik op het idee om een soloconcert op te nemen.”

Om 12.00 uur online

Hallema werkte haar idee uit tot tussen de drie en zeven minuten durende concerten, die van 8 tot en met 14 maart elke dag om 12.00 uur online komen op haar Facebookpagina Ilse Hallema en op haar blog ilsehallema.blogspot.com. Daarnaast wil zij het concert na deze week in zijn geheel online plaatsen en ook beschikbaar stellen aan onder andere verpleeghuizen.

,,De concerten bestaan uit een fluitpartita van Bach, alleen dan op saxofoon, twee tango-etudes van Piazolla en het muziekstuk Maï van Ryo Noda. De opnames zijn ervoor bedoeld zodat mensen elke dag even een ‘break’ kunnen nemen, door te luisteren naar steeds weer een ander miniconcert.”

Oproep

In eerste instantie had Hallema een kerk geregeld in Joure waar zij het concert kon opnemen. ,,Maar daar wordt gewerkt aan het verbouwen van een naastgelegen zaaltje en verbouwingsgeluiden komen muziekopnames niet ten goede. Omdat er haast was bij het vinden van een nieuwe locatie vanwege de naderende voorjaarsvakantie en je via social media vaak sneller een antwoord krijgt dan via een contactformulier bij een bedrijf, besloot ik een oproep te plaatsen op de Facebookpagina Ik bin in Jouster omdat. Dat leverde binnen een uur al veel reacties op.”

Hallema: ,,Er zijn op dit moment zoveel ondernemers die geen winkelend publiek mogen ontvangen, terwijl veel van de winkelpanden een unieke sfeer hebben en mooie locaties zijn voor opnames. De mensen van de kerk in Goingarijp en Ronald van den Oudenalder van Headroom Kappers reageerden als eersten. Ik vind het ook wel mooi om in een kleinere kerk als in Goingarijp muziek te mogen opnemen. Het is ook een heel schattig kerkje en ik weet niet, muziek in kerken heeft iets speciaals voor mij.”

Kapsalon

Ook Headroom Kappers werd getagd bij de oproep. Ronald van den Oudenalder, eigenaar van Headroom Kappers, is basgitarist bij de Jouster band Mosken. ,,Hij heeft een hele coole kapsalon, met een leuke sfeer. Dus ook daar klassieke muziek mogen opnemen wordt bijzonder. De opnames worden gedaan door mijn broertje Wietse. Hij is ook muzikant en studeert aan D’Drive (school voor creatieve industrie en pedagogisch werk, red.) bij poptempel Neushoorn in Leeuwarden. Dat ik niet meer locaties heb uitgekozen, komt omdat je anders steeds behoorlijk wat materiaal moet verplaatsen en dat steeds weer moet opbouwen en afbreken. Dat is niet alleen tijdrovend, maar komt ook het materiaal niet ten goede. ”

Portfolio afstuderen

De opnames zijn ook onderdeel van het portfolio dat Hallema dit jaar voor haar afstuderen moet vormgeven. ,,Ik wilde hoe dan ook de studiepunten hebben, in plaats van in coronatijd denken van: ‘Die punten komen later wel’. Daarom dacht ik als kleine ondernemer meteen aan andere ondernemers, omdat zij ook heel zwaar worden getroffen in deze tijd. Ik hoop daarnaast dat het niet alleen muzikanten, maar ook anderen inspireert om van deze omstandigheden, toch het beste maken. Want juist in coronatijd kun je van alles ondernemen en van alles leren. Ik denk dat bijna iedereen tijd over heeft, dus doe er wat mee.”

Saxofoon

Hallema maakte op 7-jarige leeftijd kennis met muziek via Algemene Muzikale Vorming (AMV) bij centrum voor de kunsten It Toanhûs in Joure. ,,Mijn vader was drummer en had een saxofoon. Het muzikale zat er dus denk ik al in. Zelf ben ik met blokfluit begonnen bij Annemarie van den Boom. Uiteindelijk ben ik bij Harmke Bijlsma op saxofoonles overgegaan. Dat kwam denk ik omdat dat instrument qua grepen veel overeenkomsten heeft met de blokfluit en omdat mijn vader ook een saxofoon had. Dat ik in de muziek verder wilde, weet ik sinds mijn vijftiende. Op die leeftijd werd ik lid van het A-orkest van de Jouster Fanfare, waar ik al jaren eerst in het jeugdorkest meespeelde. Tot twee jaar terug heb ik bij hen gespeeld. Nu wil ik weer graag bij een orkest. Ik had al contact met het Gelders Fanfare Orkest, dat uitkomt in de hoogste fanfaredivisie. Door de coronatijd kon het nog niet doorgaan om bij hen in de fanfare te spelen.”

Hbo-v

Of Hallema na haar studie daadwerkelijk in de muziekwereld komt te werken, kan zij nu nog niet zeggen. ,,Ik had altijd voor ogen om muziekdocente te worden. Dat plan heb ik ondertussen bijgesteld. De muziekwereld ligt mede door de coronatijd op zijn gat. Het is nu heel lastig om er werk in te vinden. En als dat al lukt, is het vaak voor een paar uurtjes in de week. Daar kan ik na mijn studie natuurlijk niet van rondkomen. Daarom hoop ik volgend schooljaar met de opleiding hbo-v. te kunnen beginnen. Ik wilde vroeger altijd dokter worden. Ik kon het vwo-niveau alleen niet aan, wat wel nodig was. Toen heb ik de droom laten varen om dokter te worden en verder niet stilgestaan bij wat er nog meer mogelijk was in de ‘zorgwereld’.”

Opnames voor verpleeghuizen beschikbaar

Wel is altijd de gedachte bij de muzikante blijven bestaan om hoe dan ook iets voor de medemens te kunnen betekenen. ,,Dat kan met muziek, maar zeker ook met verpleging. Het zou daarom prachtig zijn om beide te kunnen combineren en uiteindelijk muziek te kunnen maken op plekken waar dat niet zo vanzelfsprekend is, zoals in verpleeghuizen. Daarom stel ik het hele concert na afloop van de miniconcerten ook aan verpleeghuizen beschikbaar, zodat de bewoners eveneens kunnen meegenieten.”

Jitze Hooghiemstra