Willy de Jongh hangt na 38 jaar fysiotherapiejas aan de wilgen, Ype Hankel opvolger bij Fysio Lemsterpark

LEMMER - Na 38 jaar is er op vrijdag 15 januari een einde gekomen aan de carrière van fysiotherapeut Willy de Jongh. In de maatschap bij Fysio Lemsterpark wordt hij opgevolgd door de 36-jarige Ype Hankel uit Heeg.

In al die jaren dat de 64-jarige De Jongh fysiotherapeut was, behandelde hij vele duizenden mensen. Helemaal stoppen bij Fysio Lemsterpark doet hij echter niet. ,,Op de vrijdag blijf ik mijn specialisatie acupunctuur uitvoeren. Dus wie ik al onder behandeling had en nieuwe cliënten kunnen ook dan nog bij mij terecht”, zegt De Jongh, die vanwege de coronatijd geen groots afscheid kon krijgen. Wel kreeg hij afgelopen week een gezamenlijke coronaproof lunch aangeboden van zijn collega’s.

Zelf begon De Jongh begin jaren tachtig aan de Lijnbaan in Lemmer als fysiotherapeut bij Donald Idzinga. ,,Eerst wilde ik sportleraar worden, dat was toen een hype. Het bleek dat er zeshonderd aanmeldingen waren voor tachtig plaatsen. Ik kon wel goed sporten, maar was niet heel goed in turnen. Die tak van sport stond hoog aangeschreven en woog zwaar mee in de procedure om te worden aangenomen. Daarop werd ik dus afgewezen. Vervolgens heb ik mij aangemeld voor de opleiding fysiotherapie die toen nog in Leeuwarden zat. Niet alleen vanwege de praktische en theoretische kant, maar ook om het contact en de relaties die je met de mensen opbouwt.”

Na een kleine drie jaar bij Idzinga te hebben gewerkt, richtte De Jongh samen met Diana Broekman, Ab Visser en Wim van der Meerakker in 1985 een maatschap op. Samen namen zij de praktijk van Idzinga over. Toen Diana Broekman vertrok, ging de praktijk in 1991 verder met Wietske Rottiné als maatschaplid.

‘Vakgebied zien veranderen’

,,In de afgelopen jaren heb ik het vakgebied enorm zien veranderen, er zijn veel specialisaties en diverse netwerken die een bepaald gebied van de fysiotherapie vertegenwoordigen.” Eind 2017 verhuisde Fysiotherapie De Lijnbaan naar de Houtsaachmole en kreeg daarbij ook een nieuwe naam: Fysio Lemsterpark. Aan de Houtsaachmole is ruimte voor fysiotherapie en diverse andere disciplines. De maatschap, bestaande uit Geeske van Kesteren, Willy de Jongh en Wietske Rottiné, werd daarmee een echt bedrijf. ,,We zijn HKZ-gecertificeerd. Dat is een keurmerk voor een gezonde bedrijfsvoering.”

‘Goed moment om te stoppen’

Ondanks dat De Jongh de pensioengerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt, vindt hij het een goed moment om te stoppen. Naast dat De Jongh meer tijd wilde besteden aan zijn familie, wilde hij de praktijk ook achterlaten aan een ondernemende fysiotherapeut en die kans bood zich aan.

Op het moment dat De Jongh nadacht over stoppen, werd tegelijkertijd een manueel therapeut gezocht. Dat werd Ype Hankel. Hij was toevallig in beeld gekomen doordat Geeske van Kesteren hem vanuit Fysio Lemsterpark had benaderd voor de vacature die openstond. Zij kenden elkaar van de tijd dat beiden bij fysiotherapiepraktijk Tigra in Heerenveen werkten.

Hobby's 

De Jongh is blij dat er voor hem zo snel een opvolger is gekomen. Wat hij zelf gaat doen met zijn vrije tijd, weet de huidige inwoner van Hommerts nog niet. ,,Mijn familie zegt dat het nog een heel probleem voor mij gaat worden. Ik heb eerlijk gezegd ook nog geen idee wat ik met al die vrije tijd ga doen. Want de afgelopen 38 jaar heb ik fulltime gewerkt en was ik gewend om ’s ochtends om 7.50 uur op de praktijk te zijn en rond 18.30 uur weer thuis te zijn. Daarnaast had je nog andere praktijkzaken en opleidingen waar je mee bezig was. In 2020 heb ik geprobeerd om af te bouwen op de vrijdag. Dat was een heel moeilijk iets. Want ook toen nog stond ik klaar als er iemand vlak voor het weekend belde voor advies. Dan vond ik het vaak belangrijk om die persoon toch nog even te zien. Maar gelukkig heb ik in elk geval wel een paar hobby’s waar ik mij mee bezig kan houden, zoals vissen en tuinieren. Maar ja, dat ga je ook niet elke dag doen. Je werk, wat je altijd met veel plezier hebt gedaan, loslaten is heel moeilijk. Daarom ben ik blij dat ik straks als acupuncturist op de boven- in plaats van de benedenverdieping zit. Dan zie ik de randzaken van de praktijk ook niet. Wel kijk ik het dit jaar aan hoe het gaat als acupuncturist en of ik mijn werk daarna voortzet.”

‘Meteen een klik’

Ondertussen voelt de nieuwe maat Ype Hankel zich op zijn plek bij Fysio Lemsterpark. Zelf werkte hij, met een kort uitstapje naar een praktijk in Emmeloord, eerst van 2010 tot 2019 bij Tigra in Heerenveen.

,,Op een gegeven moment werd het verhaal steeds duidelijker dat Willy zou stoppen en de andere leden mij graag in de maatschap wilden. We hebben toen gesprekken gevoerd en het klikte meteen. Daarop hebben we het verder uitgewerkt”, zegt Hankel, die in 2018 zijn specialisatie tot manueel therapeut afrondde.

Ook merkte Hankel, zoals hij het zelf omschrijft, dat hij op een gegeven moment iets meer uitdaging zocht dan enkel fysiotherapeut te zijn. ,,Het hebben van een eigen praktijk was niet iets wat ik als fysiotherapeut meteen in gedachten had, toen ik begon met werken. Wel heb ik de optie altijd opengelaten. Ik wilde eerst goed in mijn schoenen staan en dan wellicht de stap naar een eigen praktijk zetten.”

Het gevoel om een eigen praktijk te hebben ging op een gegeven moment steeds meer leven bij Hankel. ,,Ik wilde toch graag iets voor mijzelf hebben, waarbij ik mijn achtergrond met redcord therapie en het holistisch denken, dus het hele lijf, meer zou kunnen uitdragen. Toen ik werd gevraagd voor de maatschap, had ik dan ook meteen het idee dat dit met mijn eigen achtergrond een uitdaging was die ik niet kon weigeren.”

Ervaring

In zijn eerdere werk in Heerenveen deed Hankel veel ervaring op. Zo werkte hij niet alleen bij de ‘knieschool’ van Tigra, waar sporters na een knieblessure gericht werken aan hun revalidatie. Ook was hij van 2012 tot 2014 fysiotherapeut bij de dames van SC Heerenveen en was hij van 2015 tot 2018 jeugdfysiotherapeut bij SC Heerenveen.

Hankel: ,,Het hele totaalplaatje van mijn ideeën omtrent fysiotherapie wil ik hier uitdragen. Dat is ook waar het Gezondheidscentrum Lemsterpark voor staat met alle verschillende specialisaties die het in huis heeft.”

Dat Hankel de stap heeft gezet om in de maatschap te komen, omschrijft hij als gaaf.

,,Er heerst een hele huiselijke sfeer bij Fysio Lemsterpark. Ik hoop dat de mensen die hier over de vloer komen die ook proeven. Willy laat een hele goede praktijk achter.”

Jitze Hooghiemstra