Friese musea in de spotlights: Dokkum ademt historie

Dokkum - Friese musea riepen de bevolking onlangs op om de komende weken op bezoek te komen. Toeristen zijn er deze winter weinig en de musea hebben nauwelijks inkomsten. Wat is er te zien? De komende weken zet deze krant steeds een ander museum in de spotlights. Deze week Museum Dokkum.

Mijn naam is Hans Groeneweg, en ik ben directeur-conservator van Museum & Toeristisch Informatiepunt Dokkum. Vanuit mijn kantoor kijk ik uit op een van de mooiste stadsgezichten van Dokkum, de voormalige Admiraliteitswerf aan het Grootdiep. Eens lagen hier de zeeschepen, werkten arbeiders aan het laden en lossen op de kades en klonken de geluiden van de scheepswerf over het zoute water. Op de plek van het huidige museum was de Admiraliteit ondergebracht. De Friese Admiraliteit die toezag op de handel en bijdroeg aan de verdediging van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Een van de gebouwen staat er nog steeds en is nu onderdeel van het museumcomplex. De geschiedenis van de Admiraliteit is zo belangrijk dat het museum tot voor enkele jaren zelfs de naam ‘Museum het Admiraliteitshuis’ droeg. Ook de succesvolle Admiraliteitsdagen, die jaarlijks in Dokkum plaatsvinden, verwijzen naar het rijke verleden van de stad.

Nog steeds ademt Dokkum historie: Elfstedenkeerpunt, Bonifatiuskapel, bolwerken, molens, stadhuis, kerken, bierbrouwerijen en de historische markt met de IJsfontein. Deze geschiedenis is terug te vinden in Museum Dokkum. Met talloze bijzondere voorwerpen van toen, maar ook met objecten van nu. Zoals de foto die Peter Sauermann maakte van het Grootdiep en die ik als object bij dit artikel heb uitgezocht. De foto maakt deel uit van onze nieuwe tentoonstelling ‘Polaroids’ die vanaf 20 januari 2021 te zien zal zijn. In de tentoonstelling is een selectie te zien van de honderden foto’s die Peter in de afgelopen twintig jaar maakte. Beelden van de stad, de regio en de mensen en dieren die er leven. Een prachtige wisseltentoonstelling om het nieuwe jaar mee te starten. 2021, het jaar waarin we naar ik hoop het coronavirus verslaan en een bezoek aan ons museum, de stad en de gemeente Noardeast-Fryslân weer een echt uitje kan zijn.