Meimeringen | Wolvenhek

Ik zag een angstaanjagend filmpje voorbij komen op de een of andere nieuwssite. Een hele roedel wolven die dartel achter elkaar aan joeg. Op dat moment zag het er overigens helemaal niet angstaanjagend uit: het leek net een troepje spelende honden.

Helaas werd dat filmpje gevolgd door een veel bloederiger tafereel: schapen waarvan de keel was doorgebeten. Die helemaal open lagen. Schapen die achterna werden gezeten tot ze niet meer konden en toen te grazen werden genomen. Het was niet heel gezellig om naar te kijken. Aan de andere kant dacht ik, is het ook natuur wat we hier zien. Ware het niet dat de schapen gefokt worden achter een hek. Vaak door een boer die de dieren gebruikt voor wol of vlees. En die het vast niet fijn vindt om zijn dieren zo verslonden te zien worden. Omdat het barbaars aandoet. En natuurlijk ook omdat het geld kost.

Aan de andere kant vinden veel schapen natuurlijk ook geen natuurlijke dood. Wij vragen om vlees en daarom worden ze geslacht. Als ik die beestjes (en ook andere beesten) in de ogen kijk denk ik ook wel dat ik op slag vegetarisch zou moeten worden. Maar dan krijgt de wolf in mij misschien weer de overhand. Want ik kan vlees niet zo goed laten staan.

Enfin, de wolf is dus in opmars en dat is een bedreiging voor onze veestapel. Dat geloof ik echt wel. Maar nu ligt er een idee voor een wolvenhek. Een hek dat de hele provincie moet omzomen. En dat hek, u begrijpt het al, moet bij Lemmer beginnen. Een hek van bijna 2 meter hoog dat ook nog onder stroom staat. Niks kan er meer in of eruit zegt een provinciale politieke partij die het helemaal niks vindt. En je maakt van Friesland een dierentuin van dieren die er nu zijn. Maar ontzegt andere beesten de toegang.

Ik maakte een voorstelling in mijn hoofd van dat hek. Een soort Berlijnse muur, maar dan van metaal. Waarmee we dus echt niet meer bij de rest van het land zouden horen. Gegijzeld door wolven. Met misschien een soort douane bij een doorgang. Die je vraagt je kofferbak te openen als je Friesland weer in wilt. Om te kijken of je toch niet stiekem een wolf hebt meegesmokkeld. Het doet mij dan ook wat raar aan dat hek van 2 miljoen. Hoewel ik ook niet op een wolf in de achtertuin zit te wachten.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)