Foto’s | Premier Rutte bij livestream vanuit Hobbe van Baerdt kerk Joure onder de indruk presentatie ‘Er reed een trein naar Sobibor’

JOURE Premier Rutte toonde zich donderdag als gastspreker onder de indruk van de presentatie ‘Er reed een trein naar Sobibor’. Die werd live gestreamd vanuit de Hobbe van Baerdt kerk in Joure.

In zijn toespraak benadrukte Rutte dat Jules Schelvis de moed had op te staan tegen onvrijheid, discriminatie en vervolging. ,,Een man die zijn lieve jonge vrouw en zijn familie verloor aan een nietsontziende moordmachine. Desondanks bleef Schelvis vertrouwen houden in de mensen. Dat je dit kunt, getuigd van een bijzondere levenskracht, wijsheid en mildheid”, aldus de premier over de overlevende van zeven concentratie- en vernietigingskampen, waaronder Sobibor.

De andere gastsprekers waren: Gerdi Verbeet, Jenny Goldschmidt, Christine Gispen en kleindochter Kim la Croix. Zij spraken eveneens vol respect over de onvermoeibare kracht van Jules Schelvis. ,,Hoe hij anderen en vooral jongeren wist te bereiken en zijn boodschap bleef verkondigen in zijn tocht langs klaslokalen, zalen- en zaaltjes, tv-studio’s en rechtbanken.”

De bijeenkomst vond vanwege de coronamaatregelen plaats in een kleine en besloten kring. Muzikale omlijsting was er door van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en de solisten Mirjam van Dam (zang) en Martin de Ruiter (bandoneon). De organisatie was in handen van de stichting Nationale Herdenking Joure in samenwerking met de stichting Sobibor.

Concertregistratie

Ook is donderdag een Nederlandse, Duitse, Engelse en Poolse ondertiteling beschikbaar gesteld van de concertregistratie Er reed een trein naar Sobibor. Dat concert van Jules Schelvis en het Nationaal Symfonisch Kamerorkest werd op 3 mei 2015, 4 april 2016 en 14 oktober 2020 uitgezonden via NPO2.

Alle ondertitelingen zijn gratis te bekijken en te downloaden via erreedeentreinnaarsobibor.nl.

Daarnaast zijn er Duitse, Engelse en Poolse (digitale) versies van een bijbehorend lespakket gelanceerd.

Samenwerking

Het project is mede tot stand gekomen door: Stichting Sobibor, provincie Gelderland, Stichting Lyra Fonds, VFonds, Stichting RCOAK en de Stichting Nationale Herdenking Joure.