Woudagemaal Lemmer houdt gratis workshop vol proefjes voor kinderen

LEMMER Het Woudagemaal in Lemmer houdt in de kerstvakantie workshops vol proefjes en experimenten voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

De workshops zijn op 22, 23, 29 en 30 december in het nieuwe Stoomlokaal van het Woudagemaal. De workshops starten om 10.00 uur, 12.15 uur en 14.30 uur en zijn inclusief een rondleiding door het gemaal duurt ongeveer 2 uur.

Alle proefjes en experimenten hebben iets te maken met de werking van het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal dat stamt uit 1920. Kinderen kunnen daarbij zelf ervaren hoe het kan dat je met water en warmte een machine in beweging krijgt en water kan verpompen.

Deelnemers hoeven - naast een entreeticket voor het Woudagemaal en bezoekerscentrum - niets te betalen voor deze workshop en kunnen zich aanmelden via info@woudagemaal.nl. Per workshop kunnen vijftien kinderen meedoen. Gevraagd wordt de betreffende deelnamedag en het tijdstip door te geven.

Vanwege de coronamaatregelen is er niet genoeg ruimte in het Stoomlokaal voor ouders, grootouders, familie of vrienden. Wel kan worden aangegeven om het bezoekerscentrum en het 100-jarige Woudagemaal al dan niet zelf te bezoeken. De tickets kunnen op de dag zelf worden afgerekend bij de kassa.

Techniek in beeld

Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog werkt. Al 100 jaar wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het overtollige water uit de boezemwateren te lozen.

Het architectonisch en historisch unieke Woudagemaal is sinds 1977 een beschermd monument en sinds 1998 staats het op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In het naastgelegen moderne bezoekerscentrum staat het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatveranderingen centraal, maar ook hoe het stoomgemaal functioneert en waarom het gemaal door UNESCO is erkend.