Weblog burgemeester Veenstra | De Las Vegas Avenger

Burgemeester Veenstra van De Fryske Marren schrijft wekelijks een weblog. Daarin gaat hij in op zaken die spelen in de gemeente of betrekking hebben op DFM. Hieronder zijn tekst.

Wat moeten de mensen in het gebied tussen Sint Nicolaasga en Doniaga geschrokken zijn op 26 november 1943, nu precies 77 jaar geleden. Een Amerikaanse bommenwerper die de naam Las Vegas Avenger droeg stortte daar neer.

Vier bemanningsleden kwamen om het leven, enkele werden gelijk gearresteerd en een aantal wist te ontsnappen. Zij kregen hulp van dappere mensen uit de omgeving, maar werden later toch ook krijgsgevangen gemaakt.

Deze geschiedenis is beschreven in enkele boeken over de Tweede Wereldoorlog. En het verhaal wordt verteld door mevrouw Nijholt. Als meisje van 13 was ze ooggetuige van het neerstorten.

Maar op de plek zelf herinnerde niets aan deze gebeurtenis. Tot nu. Vanaf deze week wordt het verhaal zichtbaar. Er staat nu een informatiepaneel. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat het paneel in mei, rond de viering van 75-jaar bevrijding, zou worden onthuld in aanwezigheid van een aantal nabestaanden van de bemanningsleden. Helaas kon dat door corona niet doorgaan. Plaatselijk Belang koos daarom een passende nieuwe datum, de 26e van november.

Maar een klein aantal mensen was aanwezig bij deze volledig coronaproof uitgevoerde ceremonie. Vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Sint Nyk dat erg zijn best heeft gedaan om het informatiepaneel mogelijk te maken. En enkele vertegenwoordigers van de luchtmacht die daarmee een eerbetoon brachten aan hun Amerikaanse collega’s.

De namen van de Amerikanen staan op het paneel dat ik samen met mevrouw Nijholt mocht onthullen.

Omdat er maar een klein aantal mensen aanwezig kon zijn is de plechtigheid vastgelegd op foto’s en is er een opname van gemaakt. Niet alleen hier, maar ook in de Verenigde Staten kan men straks zien hoe de onthulling is verlopen.

Plaatselijk Belang presenteerde ook een boekje met het verhaal van deze bommenwerper. Het is speciaal geschreven voor de hoogste groepen van de basisscholen in het dorp. Het is mooi en goed dat dit is gebeurd.

Het is goed om, ook 77 jaar na dato, dit verhaal aan elkaar door te geven. En het valt mij op dat er nog steeds nieuwe verhalen over die vreselijke oorlog naar boven komen en aandacht krijgen op de plaats waar het gebeurde. Drie jaar geleden was dat aan de IJsselmeerkust het geval toen daar een vliegtuigwrak uit het water werd gehaald en eindelijk duidelijk werd welk vliegtuig het was en wie de bemanning is geweest.

Die lokale verhalen kleuren het grote verhaal van de wereldgeschiedenis. Het was geen oorlog die op grote afstand werd gevoerd. Die oorlog was hier. Hier werd gevochten. Hier kwamen mensen om. Hier hadden mensen de moed in het verzet te gaan.

Het is goed om ons dat steeds weer te realiseren. Degenen die het mee hebben gemaakt weten dat en vertellen erover zolang ze kunnen. Dat is belangrijk voor volgende generaties.

Maar we mogen ons ook realiseren dat we hier nu al 75 jaar in vrijheid leven. Dat we dat ook met elkaar hebben bereikt en dat die vrijheid en vrede er alleen blijven als we ons daar met elkaar voor inzetten. Ik hoop dat deze gedenkplaat, dit informatiepaneel, ons daar voortdurend aan doet denken.

(Tekst burgemeester Fred Veenstra)