Wereldberoemde Major Lazer stelt nummer samen met muzieksporen Kevin Bakker uit Joure

JOURE - Van de hand van Kevin Bakker (23) uit Joure en Allymar Maduro uit Amsterdam zijn zogenaamde muzieksporen gebruikt in een nummer van het wereldberoemde Jamaicaans-Amerikaanse electric dance trio Major Lazer.

De sporen, een soort fundament voor het verder uitwerken van muziek, zijn gebruikt in het nummer Bam Bam van Major Lazer featuring French Montana en BEAM en staat op de nieuwe cd ‘Lazerism’ die recent verscheen.

,,We zijn ook al gevraagd om mee te werken aan een nieuw nummer. Dat wordt of een officiële remix van onszelf of een remix van Major Lazer, terwijl onze muziek op de achtergrond is te horen. Daarnaast wordt het misschien een Spaanstalig bachata-nummer, vergelijkbaar met salsa”, zo licht Bakker alvast een tipje van de sluier toe. 

Samen met Maduro vormt de Jouster sinds 2015 het dj en producerduo Tribal Kush. Ondertussen timmeren zij hard aan de internationale weg. Zo worden zij niet alleen een veelgevraagd om als dj op te treden in tal van landen. Ook produceren ze muziek voor diverse nationale en internationale electric- en housebands en zijn zei medemanager bij het platenlabel Basshall Records.

Bakker: ,,We hebben online al bijna een miljoen abonnees met het label. Nu proberen we het verder internationaal op de kaart te zetten. Want wat ik zelf heel graag wil, is ongeveer tien jaar als dj overal ter wereld optreden en dan alleen nog maar muziek produceren in een studio. Dat er nu al sporen van Allymar en mij zijn gebruikt door Major Lazer is al een soort trofee. Daar hebben we jaren naartoe gewerkt. Hun advocaat zei al: ‘Als jullie in de States zijn, dan moet je bellen en stel ik jullie voor aan andere artiesten’. Dankzij Major Lazer zijn voor ons deuren opengegaan.”

D’Drive

Aanvankelijk wilde Bakker een horecaopleiding volgen. ,,Ik zat op het vmbo en werd totaal niet gestimuleerd. Een middelbareschooldiploma heb ik dan ook niet gehaald. Sterker, de leraren zeiden dat het nooit wat met mij zou worden. De middelbare school was echt een en al drama. Een vriendin van mijn vader zei toen: ‘Is de opleiding D’Drive niet wat voor jou?’. Die mbo 4-opleiding (middenkaderopleiding gericht op specialistisch en uitvoerend werk, red.) zat eerst in De Hemrik en nu in De Neushoorn in Leeuwarden. Ik ben toen gaan kijken en het maakte een hele mooie indruk. Maar omdat ik geen middelbareschooldiploma had, moest ik auditie doen. Ik heb toen slide gitaar gespeeld, wat niet veel mensen doen. Ik kreeg te horen dat ik dat goed deed. Wel moest ik twee toelatingstoetsen doen, voordat ik werd aangenomen.”

Muzikale ouders

Bakker heeft de muziek met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn beide ouders zijn muzikaal actief. Zo treed zijn moeder Gerda met haar zus Henriëtte uit Oudehaske al jaren op als het duo Undercover. Zoals dit jaar nog voor de deur bij tal van verzorgingshuizen in de gemeente De Fryske Marren en in Heerenveen om de bewoners ervan een hart onder de riem te steken in de coronatijd.

,,Mijn vader heeft mij gitaar leren spelen. Daarnaast ben ik opgegroeid met muziekstijlen zoals blues en jaren tachtig muziek. Ik luister nog steeds veel naar die muzieksoorten”, zegt Bakker, die zich samen met zijn kompaan heeft toegelegd op reggae en een mix van muzieksoorten.

,,Bij de opleiding D’Drive werd ik door een rapper die bij ons op school zat gekoppeld aan Allymar, hij woonde toen in Groningen. Daar ben ik vervolgens heen gegaan. Dat was voor mij trouwens een hele gewaarwording omdat ik amper nog buiten Friesland was geweest. We hadden meteen klik en zijn toen samen gestart met Tribal Kush. Tribal staat daarbij voor een mix aan muziekstijlen. Kush staat voor reggae en Caribische invloed.”

Nadat Tribal Kush in 2015 het levenslicht zag, ging het snel. Al vlot kwam het muziekduo in contact met een platenlabel uit Italië. ,,Zij deden eigenlijk hetzelfde als wij, alleen in een ander tempo. Zij vroegen ons of wij het nummer She Knows van Conscience wilden remixen. Dat is ook op een plaat gekomen. Voor de opnames van het nummer zijn we naar Italië gehaald, waar het is opgenomen in een studio.”Whatsappgroep met beroemde artiesten

Na de opnames in Italië werd Tribal Kush ook toegevoegd aan een WhatsAppgroep met daarin internationale artiesten, waaronder een lid van Major Lazer. ,,In 2019 zijn we een week naar het Amsterdam Dance Event geweest. Bij een show die wij daar gaven liep Abe Drums rond. Dat is een grote producer uit Amerika. Via hem leerden wij vervolgens de leden van Major Lazer in het echt kennen. Van een nummer van ons genaamd Call The Police, dat online al een paar miljoen views had gehad, hebben wij vervolgens de ‘sporen’ opgestuurd, zodat zij er mee konden werken.”

Contract

Eind 2019 kreeg Bakker vervolgens een appje van Major Lazer dat de sporen wellicht gebruikt zouden worden voor een mixtape. ,,In maart van dit jaar kreeg ik weer een bericht in de groepsapp. Ze vroegen om onze gegevens om een contract toe te kunnen sturen om de sporen te mogen gebruiken. Toen ging het snel. We hebben het contract laten controleren en het ondertekend.”

Bakker: ,,Toen het album eenmaal uit was, kregen we allemaal reacties van mensen die het ontzettend gaaf vonden en ook dat het heel erg lijkt op het nummer Call The Police. Dat nummer was in tal van landen sinds 2018 al bekend dankzij TikTok.”

Thuisstudio

Ondertussen weten de artiesten ook de weg naar het ouderlijk huis van Bakker in Joure te vinden. De zolder van de rijtjeswoning heeft hij omgetoverd tot een opnamestudio, die te bereiken is via een vlizotrap. Eenmaal boven doet alleen het schuine dak en het dakraampje eraan herinneren dat het een zolder betreft. 

De computer, een mixtafel, flessen sterke drank, tal van gitaren, een gigantische zitzak en sfeervolle verlichting straalt vooral uit waar Tribal Kush voor staat: een muziekervaring, tropische sfeer en het publiek door hun muziek achterlaten in een soort staat van hypnose.

Bakker: ,,In de toekomst hoop ik veel albums te mogen produceren voor grote artiesten. Want wat ik wil, is vooral in de studio zitten en muziek maken. Naast muziek maken in mijn eigen studio, zit ik nu ook al veel in andere studio’s voor opnames met artiesten. En uiteindelijk hoop ik dat ik een mooi huis kan kopen ergens in de natuur in Friesland. Dat lijkt mij heerlijk voor de rust. Ik ben namelijk heel de dag met mensen bezig en krijg dan allemaal prikkels. Als ik bijvoorbeeld in Amsterdam ben geweest, ben ik bij wijze van spreken altijd blij als ik het bordje Friesland weer zie. Ik vind het namelijk heerlijk de rust hier.”

Jitze Hooghiemstra