Heerenveen eerste Friese locatie Landelijke woonzorgorganisatie Dagelijks Leven

HEERENVEEN De landelijke woonzorgorganisatie Dagelijks Leven heeft onlangs onder de naam Het Greidenhuis haar deuren geopend aan de Wulpstraat 49 in Heerenveen. Het betreft een kleinschalige woonplek voor mensen met dementie of andere geheugenproblemen en biedt plaats aan twintig personen.

Heerenveen is de eerste locatie van Dagelijks Leven in Friesland. De vestiging kwam volgens een woordvoerder tot stand vanwege de vele vragen hiernaar. ,,Heerenveen ligt centraal en is ook goed te bereiken voor de mensen in de dorpen rondom Heerenveen zoals: Jubbega, Mildam, Nieuwehorne en Oldebekoop. Daarnaast staat het Greidenhuis middenin de wijk en dichtbij alle voorzieningen, zodat we de bewoners goed bij het leven in de wijk kunnen betrekken.”

Bij Het Greidenhuis, waar nog enkele woonstudio’s beschikbaar zijn, wordt gewerkt met professionele activiteitenbegeleiders die zorgen voor een zinvolle dagbesteding. De bewoners zelf krijgen dagelijks versbereide maaltijden. ,,Bewoners die dat leuk vinden mogen, net als thuis, meehelpen met koken.”

Het nieuw gebouwde Het Greidenhuis, dat is gebouwd op de plek waar eerder peuterspeelzaal Het Wulpennest was gevestigd, is volledig aangepast op de wensen van mensen met dementie. Zo zijn er ramen tot op de vloer zodat bewoners ook zittend goed naar buiten kunnen kijken.

53 locaties

Een van de voorwaarden van Dagelijks Leven om een locatie te openen, is dat een dorp of stad meer dan 10.000 inwoners moet hebben. ,,De groei van mensen met dementie in Nederland neemt toe, zo ook in Heerenveen. Samen met de gemeente Heerenveen hebben wij gekeken naar de behoeftes in Heerenveen. In Friesland is er weinig aanbod in kleinschalig en betaalbaar wonen. Vandaar dat Heerenveen een geschikte locatie is voor Dagelijks Leven.”

Dagelijks Leven heeft momenteel 53 locaties in Nederland. De organisatie richt zich op mensen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies. Om in de locatie van Dagelijks Leven te kunnen wonen is een Wet langdurige zorg indicatie (Wlz) nodig met het zorgprofiel VV05 of hoger. ,,Ook alleen met een AOW is wonen bij Dagelijks Leven mogelijk. Wij zijn betaalbaar voor iedereen.”

Voor meer informatie kan worden opgenomen met locatiemanager Aukje Ressing via a.ressing@dagelijks-leven.nl of via 06-82 70 79 68.

Zie ook www.dagelijks-leven.nl/huizen/heerenveen-het-greidenhuis.