‘Ook in roerige tijden staan wij klaar om ondernemers een helpende hand te bieden’

JOURE Nu ondernemers het door de coronatijd financieel zwaar hebben en door hun huisbankier niet worden geholpen om een lastige periode te overbruggen of bij bijvoorbeeld uitbreidingsplannen, wil bedrijfsfinancier Eijgen Finance uit Joure nog meer dan anders bedrijven de helpende hand bieden.

In de deze periode worden ondernemers zwaar getroffen. Zo is financiële hulp voor lang niet alle bedrijven afdoende. Daarnaast zijn er tal van bedrijven die het nog altijd goed doen, maar van hun huisbankier momenteel geen krediet krijgen en daardoor niet vooruit kunnen.

,,Bij ons kunnen ze terecht voor financiële hulp. Hoewel wij er een boterham aan verdienen, willen wij vooral ook collega-ondernemers helpen in deze tijd. Ondertussen hebben we al ongeveer zestig bedrijven geholpen sinds het begin van de corona-uitbraak. Daarnaast hebben we bij de eerste golf geholpen met het belangeloos invullen van NOW-formulieren, waarmee steun van de overheid kon worden gekregen”, zegt Ruud van Eijl, samen met Jan van der Meulen het gezicht van vestiging Eijgen Finance Joure.

‘Tot vele miljoenen euro’s’

Alle sectoren die het lastig hebben of momenteel tegen een muur aanlopen, kunnen terecht bij Eijgen Finance, dat samenwerkt met meer dan zeventig kredietverstrekkers. ,,De kredieten kunnen oplopen tot vele miljoenen euro’s. Wij gaan bijvoorbeeld met ondernemers in gesprek over herfinanciering of een overbruggingskrediet. Indien nodig brengen wij hen onder bij een andere financier dan hun eigen huisbankier. Uiteraard gaat er gedegen onderzoek aan vooraf. In de basis moeten het wel levensvatbare bedrijven zijn. De financieringslasten moeten wel gedragen kunnen worden.”

‘Veel stress’

Uit ervaring zeggen Van der Meulen en Van Eijl dat veel ondernemers momenteel met stress kampen door het lastig kunnen financieren van hun bedrijf of van groeiplannen.

Van Eijl: ,,Zo durft geen enkele financier momenteel bijvoorbeeld in te spelen op de horeca. Nu gaan we de tweede ronde in van de coronatijd. Zoals bekend zijn de maatregelen op 13 oktober weer aangescherpt en dat heeft ook financiële consequenties. Bepaalde sectoren worden hard getroffen en moeten nu in actie komen. Dat geldt ook voor bedrijven waarvan de export stil ligt.”

Hoewel de klappen voor bedrijven volgens Van Eijl en Van der Meulen in Friesland nog meevallen door de coronasituatie, is het volgens hen speculeren hoe het hen in de tweede golf zal vergaan. ,,De verwachting is dat deze in elk geval langer gaat duren en dat overheidsmaatregelen niet afdoende zullen zijn. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen bedrijven bij ons aankloppen.”

Sectoren

De sectoren waar al klappen zijn gevallen en die het voorlopig zwaar blijven houden, zo verwacht Eijgen Finance, zijn de horeca, evenementenbedrijven en alles wat aan beurzen gerelateerd is zoals standhouders. ,,Helaas kunnen we niet iedereen helpen. Wel willen we dat graag. Dus ook deze sectoren kunnen bij ons terecht om te zien of er iets mogelijk is”, zegt Van der Meulen.

Andere bedrijven waar Eijgen Finance zich op richt, zijn zogeheten start-ups. ,,Die ondernemers hebben vaak heel veel potentie en er zitten vaak hele goede plannen achter. Zij krijgen momenteel de financiering ook niet rond en kunnen ook bij ons terecht”, zegt Van Eijl. ,,Dus ook in roerige tijden staan wij klaar om ondernemers een helpende hand te bieden.”

Voor meer informatie zie www.eijgenfinance.nl of bel naar 088-515 02 00. Mailen kan ook: ruud@eijgenfinance.nl of jan.vandermeulen@eijgenfinance.nl.

Jitze Hooghiemstra