100-jarige Woudagemaal drie dagen onder stoom

LEMMER - IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer drie dagen onder stoom. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 13 tot en met donderdag 15 oktober 2020 tussen 11.00 en 17.00 uur in het 100-jarige stoomgemaal. Bezoek is alleen mogelijk via online reservering.

Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Tot op de dag van vandaag heeft het gemaal een belangrijke functie in het waterbeheer. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Fryslân.

Koningin Wilhelmina opende het Woudagemaal honderd jaar geleden, op 7 oktober 1920. Sindsdien pompt het gemaal het overtollige water vanuit Fryslân in de Zuiderzee, later het IJsselmeer. In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren.

Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen.

Ticket reserveren

Door de coronamaatregelen kunnen bezoekers het bezoekerscentrum en het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal alleen bezoeken door vooraf online een ticket te bestellen voor een gewenste datum en starttijd. De online ticketverkoop heeft tijdvakken met een beperkt aantal bezoekers. Per tijdvak kunnen zich maximaal 36 personen aanmelden.

Tickets reserveren voor een van de draaidagen op dinsdag 13 oktober, woensdag 14 oktober of donderdag 15 oktober 2020 kan via: www.woudagemaal.nl/tickets.

Parkeren en dragen mondkapje verplicht

Bezoekers kunnen hun auto en fiets parkeren op het parkeerterrein aan het begin van de laan (aan de N359 tussen Balk en Lemmer) naar het gemaal. Tijdens het bezoek aan de binnenruimtes is het dragen van een mondkapje verplicht.