Motortocht door Zuid Friesland: De mooiste plekken

Aangeboden door: slotenspeciaalzaak.nl

Nederland is een prachtig, veelzijdig land, zo ook het zuiden van de provincie Friesland. Er zijn talloze pittoreske plaatsjes aan het water, goede wegen en steeds een schitterend uitzicht. Maak met je motor een tocht door Zuid Friesland en ontdek er de mooiste plekjes. Hieronder hebben we de plaatsen die je 'echt niet mag missen' voor je op een rijtje gezet.

Hindeloopen, de mooiste

Hindeloopen is een eeuwenoude (13e eeuw) stad. Het is één van de 'elf steden' van de Elfstedentocht en zeker de moeite waard om naartoe te rijden. Groene dijken met schapen, een wirwar van knusse straatjes met antieke huizen en keurig verzorgde tuinen, grachten met houten bruggetjes, bootjes, een haventje: kortom heerlijk om hier rond te slenteren, alles te bekijken, een terrasje te pakken en te genieten van de sfeer.

Stavoren, de oudste

Stavoren is de oudste stad van Friesland en voormalig Hanzestad. Dat betekent oude gebouwen met karakteristieke gevels. De gekleurde huizen langs het water en de bruisende haven zorgen voor een gezellige vakantiesfeer.

IJlst, de groenste

IJlst is officieel een stad, eveneens 'één van de elf', maar oogt meer als een dorp.

Vooral de Galamagracht is erg mooi: karakteristieke, oude huizen langs de Ee en aan het water de groene, prachtig aangelegde overtuinen. Natuurlijk loop je ook even naar de oude houtzaagmolen De Rat.

Sloten, de kleinste

Nog een stad die er meer als een dorp uitziet. Sloten heeft slechts 700 inwoners, maar je wordt er overal in de autovrije stad op gewezen dat het echt een stad is. Er is een gracht met bruggetjes, een kerk, gezellige terrassen en een fraaie molen.

Sneek, de meest stedelijke

Sneek is niet alleen in naam een stad, maar het voelt ook echt als een stad. Langs de elegante grachten staan fraaie, klassieke panden. Wandel door de gezellige straten waar je heerlijk kunt winkelen en lekker kunt eten bij één van de vele restaurants, neem even pauze op een sfeervol terras en bezoek natuurlijk ook de prachtige Waterpoort.

Lemmer, het meeste water

Lemmer is één van de populairste watersportplaatsen in Zuid Friesland en heeft een unieke ligging: aan zowel de Friese meren als het IJsselmeer. In het sfeervolle, oude centrum kun je fijn wandelen en genieten van oude panden, gezellige terrassen en de bootjes die af en aan varen. Bovendien heeft Lemmer een paar mooie bezienswaardigheden, zoals het Stoomgemaal (Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld) en de Lemstersluis uit 1884.

Denk aan goede sloten!

Vergeet niet een goede en degelijke ART-4 slot aan te schaffen. Neem, naast een ander schijfremslot, ook een kabelslot waarmee je de motor aan een vast object kunt vastzetten, een lantaarnpaal bijvoorbeeld. Zo zet je jouw trouwe tweewieler afdoende op slot en kun je hem veilig achterlaten terwijl jij op verkenningstocht bent om de mooiste plekken van Zuid Friesland te ontdekken.