Dorpsgenoten organiseren collectief zonnedak voor de Tjeukemeerdorpen

OOSTERZEE – De vrijwilligers van de lokale Energiecoöperatie Dorp Centraal willen samen met hun dorpsgenoten de omgeving verduurzamen en tevens hun energierekening omlaag brengen. Daarvoor organiseren zij voor alle inwoners uit Oosterzee, Echten, Echtenerbrug, Delfstrahuizen en Bantega een collectief zonnedak.

In totaal plaatst de coöperatie rond de 200 zonnepanelen op een groot dak in Oosterzee. Inwoners van de dorpen kunnen deelnemen aan dit zonnedak. De zonnepanelen worden niet op het dak van de deelnemer geplaatst maar gezamenlijk bij Bouwbedrijf Harm de Jong in Oosterzee. Harm de Jong: ,,Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk gezinnen uit onze dorpen op deze manier mee kunnen doen en ervan profiteren. Samen vergroenen we stap voor stap onze omgeving.”

De deelnemers profiteren op deze wijze zonder zonnepanelen op eigen dak 15 jaar van de teruggaaf van de energiebelasting en brengen zo hun energierekening omlaag. Bestuurslid en energiedeskundige Willem de Bruijn uit Delfstrahuizen licht toe: ,,Deze regeling is op dit moment aantrekkelijker dan zonnepanelen op eigen dak. Van de salderingsregeling op eigen dak is bekend dat deze al vanaf 2023 wordt afgebouwd. Ik ga zelf ook meedoen in het collectieve zonnedak.”

De vrijblijvende voorinschrijving loopt nog tot 15 augustus. De helft van alle panelen is al gereserveerd.

In augustus krijgen de inschrijvers een uitnodiging voor een informatieavond. Meer informatie: https://dorpcentraal.nl/zonnedak