Toename auto-inbraken in Friesland

Aangeboden door: pricewise.nl

De criminaliteitscijfers van 2019 zijn bekend. Hieruit blijkt dat in Friesland in totaal 446 keer is ingebroken in een auto. Dat is een stijging van vier procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Opvallend is dat in vrijwel heel Nederland het aantal auto-inbraken vorig jaar gedaald is, enkel bij de noordelijke provincies is er sprake van een stijging.

Waarom er sprake is van een stijging in Friesland, Drenthe en Groningen is niet duidelijk.

Friesland relatief veilig voor auto's

Ondanks dat er een lichte stijging te zien is in het aantal auto-inbraken in Friesland, blijft Friesland een relatief veilige provincie voor auto-eigenaren. In heel Nederland zijn er vorig jaar 48.499 auto-inbraken geregistreerd. Dit is een daling van 9,3 procent ten opzichte van 2018. Nederland kent 335 gemeenten en alleen al 15 gemeenten zijn verantwoordelijk voor 53 procent van het totaal aantal auto-inbraken. Geen enkele Friese gemeente hoort daarbij. In Amsterdam vinden de meeste auto-inbraken plaats. In Friesland had de gemeente Leeuwarden de meeste auto-inbraken, met 145. In Heerenveen waren er 59, Smallingerland volgt op de voet met 58 en de top vier wordt gecompleteerd door Súdwest-Fryslân, met 53 inbraken. De minste inbraken in Friesland waren in de kleine gemeente Dantumadiel, waar er slechts vier plaatsvonden.

Meest inbraakgevoelige auto's

Autodieven kiezen hun doelwitten met zorg uit. In een dure Audi valt nu eenmaal meer te halen dan uit een oude Suzuki. Vooral de Duitse merken zijn in trek bij de dieven, zoals Audi, Volkswagen en Mercedes. Auto's met allerlei technische snufjes zijn aantrekkelijk, want dieven hebben het met name voorzien op navigatiesystemen en audiosystemen. Nieuwe auto's zijn steeds beter bestand tegen inbraken, maar ook dieven gaan met hun tijd mee en weten veel technologieën te slim af te zijn. SUV's zijn het populairst als het gaat om autodiefstal. Deze auto's hebben een hoge dagwaarde en kunnen voor een leuke prijs doorverkocht worden.

Daling auto-inbraken goed voor de premie autoverzekering

Al jaren stijgen de premies van autoverzekeringen. Dit komt doordat er steeds meer ongelukken zijn en daarnaast zijn auto's duurder geworden. Dit betekent dat de eigenaar meer premie moet betalen voor zijn WA-verzekering. Dat het aantal auto-inbraken daalt zal waarschijnlijk een drukkende werking hebben op de premie van de autoverzekering. Doordat de verzekeraar minder vaak hoeft uit te keren, scheelt dat kosten. Echter zal het auto-inbraken wel fors moeten dalen, wil de auto-eigenaar dat gaan terugzien in de premie voor de wa verzekering. Het aantal auto-ongelukken en dagwaardes van auto's stijgen harder dan dat het aantal auto-inbraken daalt.