Het verwerken van gft-afval wordt voor gemeenten flink duurder (en dus gaat de afvalstoffenheffing omhoog)

Het verwerken van groente-, fruit- en tuinafval (gft) gaat gemeenten flink meer kosten. Per ton gft stijgt het tarief komend jaar van 63,50 naar 75,50 euro.

Gemeenten zullen de stijging van het tarief waarschijnlijk deels opvangen door de afvalstoffenheffing te verhogen, laten Leeuwarden, De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân desgevraagd weten. Omrin verwerkt het afval voor bijna alle Friese gemeenten. ,,De kosten voor verwerking van het gft-afval worden betrokken in de berekening van het tarief afvalstoffenheffing 2021’’, zegt verantwoordelijk wethouder Bert Wassink van Leeuwarden. Wat het exact voor de heffing betekent, is nog onduidelijk. ,,In november wordt de begroting vastgesteld en we gaan ook nog dingen besparen, dus ik durf er nog geen bedrag op in te zetten’’, zegt verantwoordelijk wethouder Erik Faber van Súdwest.

Marktwerking

De afgelopen jaren steeg de prijs voor het afval van 59,50 euro in 2015 naar 63,50 euro in 2020. Dat de stijging nu zo hoog is, komt ,,door marktwerking’’, zegt Omrin-directeur John Vernooij. In tegenstelling tot het restafval wordt gft-afval niet door Omrin zelf verwerkt. Het bedrijf moest onlangs weer een nieuwe openbare aanbesteding doen en kwam uiteindelijk uit bij drie bedrijven. Het werkgebied van Omrin voor gft-afval is verdeeld over drie gebieden – één bedrijf kan volgens Vernooij niet al het afval verwerken.

De concurrentie op de markt is klein, dus de prijzen zijn hoog, merkte ook Afval Verwijdering Utrecht (AVU), waar Vernooij naar verwijst. Hij noemt de AVU, omdat de prijzen daar steviger omhooggaan: per ton gft van 56 euro naar 85, blijkt uit een brief van AVU aan gebruikers daar.

90.000 ton

In 2019 verwerkte Omrin 90.000 ton gft-afval. Súdwest-Fryslân en Leeuwarden lieten vorig jaar elk bijna 12.000 ton gft via Omrin verwerken. Voor De Fryske Marren ging het toen om 8500 ton. De hoeveelheid restafval, die Omrin zelf verwerkt, was in dat jaar drie keer zo groot. De prijs daarvan blijft met 80 euro per ton hetzelfde. Volgens Vernooij worden ook die kosten eigenlijk meer, maar heeft Omrin door ,,een efficiencyslag’’ de prijs toch op hetzelfde niveau weten te houden.

Omrin zal de komende jaren bekijken of het mogelijk is en of het goedkoper is om de verwerking van gft-afval in eigen beheer te doen.