Foto’s | ‘Nu hopen dat de meervleermuizen straks de weg naar het vleermuishotel in Lemmer ook weten te vinden’

LEMMER - Op een paar woningen na is de bouwlocatie aan de Zuiderzeestraat in Lemmer klaar voor nieuwbouw. Uiteindelijk moeten er in het voorjaar van 2021 twintig nieuwe energiezuinige woningen zijn verrezen. De start van het project kende echter enige vertraging vanwege huismusjes en ongeveer 150 meervleermuizen die een onderkomen hebben gevonden in de woningen die nu nog overeind staan.

Vanwege de huismusjes zijn nestkastjes in de wijk gecreëerd en wordt momenteel gewerkt aan een vleermuishotel op een tegenovergelegen seniorencomplex aan de Schoklandstraat. Voor de bouwvak hoopt Lyamer Wonen uit Lemmer dat het vleermuishotel al een flink eind gereed is.

Omdat de meervleermuizen kenmerkend zijn voor het Friese merengebied, kreeg het extra de aandacht bij Regelink Ecologie en Landschap, dat als ecologisch adviesbureau actief is in heel Nederland. Daarnaast schreven regels van de provincie Friesland voor dat er vervangende woonruimte moest komen voor deze dieren.

Als locatie kwamen de betrokken partijen uit bij het seniorencomplex aan de Schoklandstraat. Dat bleek op een route te zijn die momenteel al door de meervleermuizen wordt gebruikt. Daardoor hoopt ecoloog Mischa van der Hout van Regelink Ecologie en Landschap, die bij de ontwikkeling van het vleermuishotel is betrokken, dat de dieren er op natuurlijke wijze hun weg naartoe vinden.

,,Dat kan wel enige tijd in beslag nemen", zegt Van Hout. Daarnaast verwacht hij dat bewoners van het seniorencomplex weinig last ondervinden van de vleermuizen. ,,De uitvliegopeningen van de kast komen aan de kopse kant, dus ik verwacht dat er weinig overlast van uitwerpselen zal zijn."

‘Informeren had beter gekund’

Tussen de ontdekking van de huismusjes en meervleermuizen plus de start van de bouw van het vleermuishotel op 1 juni zat een korte tijd, laat Roelof Wielenga, manager wonen bij Lyaemer Wonen weten.

Hoewel de woningcorporatie in nauw overleg met experts van Regelink Ecologie en Landschap is omgegaan met de huismusjes en meervleermuizen, erkent Wielenga dat achteraf gezien bewoners beter geïnformeerd hadden kunnen worden.

Wielenga: ,,We hadden het idee dat we voldoende informatie hebben gegeven. We hebben geen reacties gehad. Als dat wel zo was geweest, hadden we de mensen bij elkaar geroepen om uitleg te geven.”

Verrast

Diverse bewoners van het complex waar het L-vormige vleermuishotel opkomt en ook omwonenden lieten deze week in de Leeuwarder Courant weten onaangenaam verrast te zijn.

In een brief die zij op 3 juni kregen, twee dagen nadat de werkzaamheden waren begonnen, stond dat ze tot donderdag 9 juli bezwaar konden maken tegen het vleermuishotel. Het tijdstip van de brief noemden zij niet alleen laat. Ook was de brief volgens hen onduidelijk.

Wielenga erkent dat het kort dag is dat er nog gereageerd kan worden en zegt te betreuren hoe een ander is gelopen. ,,Tegelijkertijd zijn wij met handen en voeten gebonden aan regels van de provincie omtrent de vleermuizen.”

Over de vleermuizen zelf hoeven omwonenden zich, behalve de kans op uitwerpselen op ramen, volgens de betrokken ecoloog Mischa van der Hout geen zorgen te maken. Daarnaast zijn de vleermuizen er alleen een aantal weken tijdens de kraamperiode. Dat is rond de zomer.

Om een en ander beter aan de bewoners uit te leggen, zegt Wielenga dat het wellicht verstandig is als bewoners namens Lyaemer Wonen een folder in de bus krijgen met tekst en uitleg.

Monitoren vleermuizen

Het onderkomen zelf is op het langste punt twintig meter lang en ongeveer drie meter breed. Daarnaast komt er een verwarmd gedeelte in en apparatuur om vleermuizen te registreren die in- en uitvliegen. Daarnaast kan de apparatuur eventueel gechipte dieren uitlezen. Die informatie wordt gebruikt om te monitoren of en door hoeveel dieren de kast gebruikt wordt. Verder wordt ook handmatig gemonitord met behulp van batdetectors.

Ondertussen noemen de betrokken bouwvakkers van Bouwbedrijf A.H. Visser uit Lemmer de bouw van het vleermuishotel een prachtige opdracht. De grote onderdelen voor het hotel maakten zij in een bouwloods. Die zijn begin juli op het dak van het seniorencomplex geplaatst.

‘Hele bijzondere opdracht’

,,Dit is wel een van de meest bijzondere opdrachten waar ik in al die tijd als bouwvakker aan heb meegewerkt. En dat is een lange tijd. Ik ben nu 63 jaar en ben op mijn 16e begonnen als bouwvakker”, zegt Bennie Nagelhout uit Stavoren.

,,Ik was destijds ook betrokken bij de restauratie van het strandpaviljoen in Hindeloopen. Dat was ook heel mooi werk met al die authentieke onderdelen. En vorig jaar nog heb ik meegeholpen om de gereformeerde kerk van Lemmer om te bouwen naar een appartementencomplex. Dat was ook bijzonder. Maar wat we nu maken is wel heel mooi.”

Wel hoopt Nagelhout dat de vleermuizen straks ook daadwerkelijk komen. ,,En als het officieel geopend wordt, hoop ik aanwezig te mogen zijn.”

Wel moesten Nagelhout en zijn collega’s de tekeningen er goed bijhouden. ,,In het begin denk je: ‘Hoe komt dit eruit te zien’. Maar als het dan eenmaal vorm begint te krijgen, wordt het alleen maar mooier.”

Inlezen

Om te weten waar hij en zijn collega’s het werk voor deden, las Nagelhout zich goed in. ,,Dat doe ik eigenlijk altijd wel als ik ergens aan begin. Zo hobbyen familieleden in de pony- en paardenwereld. Daar weet ik ondertussen ook een en ander vanaf. Dat inlezen en weten waar je mee bezig bent maakt je werk bovendien nog mooier. En ons werk als bouwvakker is ook prachtig en brengt veel vrijheid met zich mee. Kijk maar eens naar het uitzicht vanaf dit dak. En als je niet meer met plezier naar je werk gaat, kun je beter stoppen. Maar met dit soort leuke opdrachten ben ik dat nog lang niet van plan om te doen.”

Jitze Hooghiemstra