'Werk aan paden begraafplaats Lemmer moet toegankelijkheid verbeteren en ongemakken voorkomen'

LEMMER De gemeente De Fryske Marren start half augustus met het vernieuwen van de hoofdpaden op de begraafplaats in Lemmer. Dat wordt gedaan om de toegankelijkheid voor de bezoekers te verbeteren en ongemakken te voorkomen.

De werkzaamheden duren ongeveer een week. In die periode blijft de begraafplaats geopend. Als de werkzaamheden op de begraafplaats in Lemmer zijn afgerond, wordt gestart met het verbeteren van de paden op de begraafplaats in Joure (Westermeer) en in Harich.

De huidige paden op de begraafplaats in Lemmer zijn van rode mijnsteen. De paden zijn daardoor niet voor iedereen even goed begaanbaar en blijven nat na een regenbui. De paden worden hoger gelegd en worden voorzien van asfalt met een laag schelpen. 

Daardoor lijken de paden straks op een schelpenpad, maar heeft het de functionaliteit van een asfaltpad. De randen worden opgevuld met grond zodat er een betere overloop is naar het gras. 

De aanpassingen moeten ervoor zorgen ervoor dat de paden droger en schoner blijven en ook voor onder andere mindervalide personen goed begaanbaar zijn. 

Graspaden

Vorig jaar nog zijn er graspaden gemaakt van de kleine tussenpaden. ,,Uit ervaring weten we dat dit functioneel is en niet drassig wordt. Daardoor en doordat we hoogteverschillen gelijk hebben gemaakt is het beter toegankelijk voor bezoekers”, aldus de gemeente De Fryske Marren. 

Verder is de beplanting om de begraafplaats heen aangepakt en is de omliggende beplantingsstrook voorzien van mooiere soorten.