Fryske Marren wil bestrijdingsmiddelenproblematiek in Gaasterland landelijk en Europees op de agenda hebben

De gemeenteraad van De Fryske Marren wil de maatschappelijke onrust die de bestrijdingsmiddelenproblematiek in Gaasterland geeft op de agenda hebben bij het Rijk en in Europa.

Daartoe hebben GroenLinks, PvdA, FNP, D66, VVD, CU en NCPN woensdagavond een motie ingediend.

Onder de inwoners heerst er al lange tijd onrust over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt, zo stellen de fracties. Onzekerheid over de gezondheidsrisico’s maakt dat de telers en de inwoners tegenover elkaar komen te staan. Het RIVM en de gezondheidsraad zeggen over de bestrijdingsmiddelen dat er reden tot zorg lijkt te zijn, maar tegelijkertijd bieden onderzoeken geen uitsluitsel.

De partijen willen dat er vanuit het Rijk duidelijkheid komt, want in de toepassing van bestrijdingsmiddelen is de rol van de gemeente maar beperkt. Het college werd daarom middels een motie verzocht om deze problematiek aan te kaarten bij zowel de minister van Landbouw, de Tweede Kamer, de Europese Commissie, het Europees parlement en de Europese raad. Op enkelen na stemden alle raadsleden voor de motie. Wethouder Irona Groeneveld gaf aan uit de voeten te kunnen met de motie en hiermee aan de slag te gaan.