Recensie | Nieuw van Lida Dijkstra: ‘Sipke vindt een kievitsei’, ‘Sipke fynt in ljipaai’

JOURE – In 2018 beleefde Sipke zijn eerste avontuur in ‘Sipke’s Elfstedentocht’, ‘Sipke’s Alvestêdetocht’. Het jaar daarop verscheen de tweede Sipke, ‘Sipke gaat zeilen’, ‘Sipke sil sile’. En dan beleeft Sipke Spitsmuis nu zijn derde en nieuwste sportavontuur: ‘Sipke vindt een kievitsei’, ‘Sipke fynt in ljipaai’.

Ook ditmaal is het boekje van de Friese schrijfster, die enige jaren conservator van Museum Joure was,  uitgebracht als ‘een luxe Gouden Boekje’, andermaal in het Nederlands én het Fries.

Lida Dijkstra: ‘Sipke vindt een kievitsei. Sipke fynt in ljipaai’. Rubinstein-Afûk. ISBN 978 9047 6280 33.

Sinds 2015 mag er in Friesland nog wel gezocht worden naar kievitseieren, maar ze mogen niet meer geraapt worden. Wanneer het eerste ei gemeld wordt, komt de Commissaris van de koning het legsel inspecteren. Een oorkonde, 15 euro en de Sulveren Ljip mogen door de gelukkige vinder mee naar huis genomen worden.

Spitsmuis Sipke is een echte fjildman. De liefde voor de natuur zit in zijn genen, niet in de laatste plaats door zijn opa - pake - die de natuur op zijn duimpje kent. Zo trekken beide mannen er ditmaal op uit met verrekijker en polsstok om het Friese landschap te verkennen. Pake vertelt over de gedragingen van de kievit en Sipke vindt zowaar een ei, dat het eerste van het jaar blijkt te zijn. Toch breekt er later een dag aan, die Sipke “de aller-, allermooiste dag” vindt! 

Een heerlijk Fries-Nederlands Gouden Boekje van Lida Dijkstra, voorzien van prachtige aquarellen van Harmen van Straaten. Nu maar uitkijken naar nieuwe avonturen van pake en Sipke. Dijkstra heeft nog keus genoeg: fierljeppen, kaatsen, voetballen… Sipke is, of wordt, immers overal goed in! 

Koos Schulte