Foto's | Nieuwe beleving UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal geopend

LEMMER - Een vernieuwde expositie over de klimaatuitdagingen in het waterbeheer, wandelroutes over natuurpaden, een verfraaid bezoekersgebied en een nieuwe entree. Het UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer is een nieuwe beleving rijker. Donderdag 25 juni opende dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân de nieuwe beleving.

Jeugddijkgraaf Merel Fiets van Wetterskip Fryslân was de eerste bezoeker van de expositie. De nieuwe beleving en het stoomgemaal zijn van woensdag tot en met vrijdag geopend voor publiek.

Toe aan vernieuwing

Na ruim acht jaar en meer dan 300.000 bezoekers was de expositie in het bezoekerscentrum naast het gemaal toe aan vernieuwing. Het verhaal van het Friese waterbeheer en de gevolgen van de klimaatverandering staan er nu centraal. Bezoekers maken kennis met dilemma’s en vraagstukken waar niet alleen het waterschap, maar ook de maatschappij voor aan de lat staat. Daarnaast kunnen ze ontdekken welke duurzame en klimaatbestendige keuzes ze zelf kunnen maken.

In het bezoekersgebied zijn twee natuurpaden aangelegd voor een wandeling rond het gemaal. Het landschapspad door de polder en over de IJsselmeerdijk. En het zogenoemde ‘otterpad’ door het moerasbos op het schiereiland. Dit pad is alleen toegankelijk onder leiding van een gids.

Nieuwe entree

De nieuwe entree is gevestigd in één van de twee voormalige dienstwoningen aan de laan naar het gemaal. In de dienstwoningen zijn ook een winkel met VVV-informatiepunt, een ontvangstruimte voor groepen en het kantoor voor de medewerkers. 

De nieuwe beleving is in opdracht van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân ontwikkeld en is financieel mede mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân, gemeente De Fryske Marren. De totale investering bedroeg 560.000 euro.

Het bijna honderd jaar oude stoomgemaal is eigendom van het Friese waterschap Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater helpt het gemaal nog altijd mee om de voeten in Fryslân en een deel van het Groninger Westerkwartier droog te houden.