College geeft voorkeur aan volledig toeristische camping voor Lemmer

LEMMER - Gemeente De Fryske Marren heeft onderzoek laten doen naar de toekomst van de gemeentelijke camping aan de Plattedijk in Lemmer. Recreatieadviesbureau Van der Reest heeft mogelijke scenario’s in beeld gebracht. Op basis van het onderzoek geeft het college de voorkeur aan een volledig toeristische invulling van de camping.

Wethouder Irona Groeneveld: ,,Dit scenario biedt het meeste perspectief voor een toekomstbestendige camping op deze locatie. Bovendien is de camping op deze manier voor een breed publiek toegankelijk.”

De camping is begin jaren ‘70 gestart, heeft 280 vaste staplaatsen en 30 toeristische plaatsen. Ongeveer 75% van de vaste bezoekers komt uit Duitsland. De camping heeft een oppervlakte van ruim 5 hectare en ligt aan het strand van Lemmer. Ondanks de investeringen van de laatste jaren, schiet de camping vooral nog tekort op het gebied van brandveiligheid, sanitair, regelgeving en handhaving, zo blijkt uit het onderzoek. Om de camping toekomstbestendig te maken, zijn ingrijpende maatregelen nodig, vooral omdat de huidige afstand tussen de stacaravans te klein is.

Haalbare invulling

De gemeente wil een haalbare en aantrekkelijke invulling voor deze locatie. Van der Reest heeft een gedegen overzicht gemaakt van wenselijke en haalbare scenario’s, zodat een zorgvuldige keuze gemaakt kan worden voor de toekomst van de camping. Onderdeel van het onderzoek was een bijeenkomst voor vaste campinggasten, waar ruim 180 personen aanwezig waren. Vaste gasten willen hun plek graag behouden, maar erkennen de noodzaak tot meer kwaliteit, veiligheid en regelgeving.

De inrichting van en het aantal vaste standplaatsen op de huidige camping kan niet behouden blijven. De vaste campinggasten zijn hierover geïnformeerd. Het voornemen van burgemeester en wethouders is om aan de gemeenteraad voor te stellen om de overeenkomsten per 1 november 2021 te beëindigen, zodat dit ook duidelijkheid geeft.

Zienswijzen en besluitvorming

Het gaat om een voorgenomen besluit van het college. Betrokkenen krijgen de gelegenheid om hierover een zienswijze in te dienen. Na ontvangst en beoordeling hiervan, neemt het college een besluit over het definitieve voorstel aan de gemeenteraad. Daarna is het aan de gemeenteraad om een keuze te maken uit de scenario’s en over de beëindiging van de overeenkomsten voor de jaarplaatsen. Deze besluitvorming zal na de zomervakantie plaatsvinden.

Lees ook | Onderzoek naar toekomst gemeentelijke camping Lemmer