Hoe zit het met het gebruik van duurzame energie in Friesland?

Aangeboden door: Energievergelijken

In de afgelopen jaren is het steeds belangrijker geworden om gebruik te maken van duurzame energie. Met groene energie zul je geen tot weinig uitstoot van CO2 hebben, wat ook geldt voor andere schadelijke stoffen. Dit is één van de voordelen van de groene energie. Een ander pluspunt is namelijk dat het simpelweg niet op kan raken.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie zal niet opraken aangezien het uit natuurlijke bronnen komt. Hierbij kun je denken aan zon en wind, maar ook water, bodem en biomassa kan gebruikt worden voor het opwekken van groene energie. Dergelijke bronnen kunnen warmte, gas, elektriciteit of een mix hiervan opleveren. Het kan dus op meerdere manieren opgewekt worden. Zo kan het gedaan worden met behulp van windmolens. Voor particulieren is het uiteraard interessanter om zonnepanelen aan te schaffen. Op deze manier kun je overigens ook geld besparen op je energierekening, waar energie vergelijken ook voor kan zorgen. Duurzame energie is dus niet alleen beter voor het milieu, maar het zal na een aantal jaar tevens een positieve werking hebben op je portemonnee.

Wat is de staat van duurzame energie in Friesland?

In 2016 was er in Friesland in totaal een behoefte van maar liefst 64,5 petajoule (PJ) energie. Volgens de Klimaatmonitor werd maar zo’n tien procent hiervan opgewerkt op een duurzame manier. Dit is dus circa 6,4 PJ. Alhoewel dit enigszins laag is, is het alsnog beter dan het landelijke gemiddelde. Dit ligt namelijk op maar 5,9 procent. Uit de Energiemix duurzame energie 2016 blijkt dat in dat jaar zo goed als 60 procent van de opgewekte duurzame energie ontstond vanuit warmte van onder meer houtkachels en biogas-installaties. Daarnaast komt ook een groot deel uit duurzaam opgewekte elektriciteit, waarbij men met name gebruik maakt van windenergie en zonne-energie.

Gemeente Súdwest-Fryslân

Gemeente Súdwest-Fryslân is druk bezig met duurzaamheid, wat ook uit de cijfers blijkt. Daarnaast is het nog altijd aan het werk om de gemeente nog duurzamer te maken. Hierbij wil het ook zeker gebruik maken van groene energie. Zo wil de gemeente Súdwest-Fryslân duurzame energie opwekken met behulp van windmolens, dat het wil gaan plaatsen. Ook moet er gebruik worden gemaakt van het oppervlaktewater. Daarnaast wil de gemeente zonnepanelen gaan plaatsen op onder meer sporthallen en andere gebouwen.