Echtpaar De Vries is 65 jaar getrouwd

LEMMER - Oane de Vries en Aukje de Vries-Cnossen zijn maandag 18 mei 65-jaar getrouwd. ,,Zo jammer dat het nu geen tijd is dat we een groot feest kunnen houden, want mijn ouders hadden dat maar wat graag georganiseerd om dit heuglijke feit te vieren met al hun dierbaren om hen heen”, schrijft dochter Alie Bootsma- de Vries

65 jaar geleden hebben Oane en Aukje in de kerk van Grou elkaar trouw beloofd. Het echtpaar kreeg zes kinderen: Hauke, Jan, Sipke, Aaltje, Aukje en Anne-Johan. ,,Aaltje bleek ziek te zijn. Ze mocht net geen jaar oud worden.” Tussen de oudste en de jongste telg van Oane en Aukje zit bijna 20 jaar. ,,Dat maakt dat ze van alles ook mee konden praten. Ze wisten van alle tijden wel wat.”

Vier kinderen zijn ondertussen getrouwd, het echtpaar woont nu in Lemmer en heeft inmiddels tien kleinkinderen. ,,Op dit moment zijn ze nog zo vitaal dat ze alles nog zelf kunnen doen. Oane gaat in de rustige uren nog wel naar de supermarkt en soms moeten ze voor controle naar het ziekenhuis. Oane rijdt nog zelf auto, dus die ziekenhuisbezoekjes doen ze ook zelf. Dat zijn tegenwoordig hun uitjes. Ze zien met bewondering de natuur groeien en bloeien onderweg.” Het echtpaar houdt ervan om te tuinieren en om te lezen in hun prieeltje.

,,Hoewel ze nu wel aan huis gekluisterd zitten, hebben Oane en Aukje het nog maar ‘smoardrok. Ze zijn de zolder aan het opruimen en zo komen oude brieven en foto’s tevoorschijn.” Fotograferen was ook wel een liefhebberij van Aukje. Er zijn vele foto’s gemaakt van de vele reizen die het echtpaar heeft gemaakt door de jaren heen. Ze hebben een groot stuk van de verenigde Staten mogen bekijken en een stuk van Canada en ook Europa hebben ze niet overgeslagen.

Het echtpaar is door de coronacrisis niet helemaal verstoken van de buitenwereld, ze hebben een smartphone en beiden hebben een tablet en computer tot hun beschikking. ,,Zo hebben ze in deze tijd snel geleerd hoe ze moeten beeldbellen en hoe ze selfies kunnen maken.”

,,Omdat het nu even niet anders kan feliciteren de (schoon)kinderen en kleinkinderen heit en mem en pake en beppe heel hartelijk met hun 65-jarige huwelijksfeest. We hopen dat ze nog een poosje hier mogen blijven en nog van elkaar mogen genieten. En dan voor nu maar een lange-afstands-tút van ons allemaal.”