Oproep Tjongerschans: 'Onderneem in deze tijd bij reguliere klachten net als anders tijdig actie'

HEERENVEEN Ziekenhuis Tjongerschans doet een oproep om bij zorgen over de gezondheid niet af te wachten en op tijd actie te ondernemen. ,,Het lijkt er op dat veel mensen huiverig zijn om in deze tijd naar de dokter te gaan. Huisartsen merken dat er minder patiënten bellen en ook Tjongerschans ziet minder mensen op de spoedeisende hulp."

Hieronder een door Tjongerschans zelf geschreven artikel.

Erwin ten Hoeve is SEH-arts in Tjongerschans. ,,Sinds de coronasituatie is de toeloop van patiënten met andere klachten veel minder geworden. Dat vinden we zorgelijk. Ik kan mij niet voorstellen dat er nu veel minder hartinfarcten of blindedarmontstekingen zijn.”

De arts roept iedereen op om klachten serieus te nemen en niet af te wachten. ,,Wees ook alert op mensen in je omgeving met gezondheidsklachten.”

Kans op besmetting niet groter

De kans op coronabesmetting is in het ziekenhuis niet groter dan elders. De zorg voor coronapatiënten vindt plaats op geïsoleerde kamers en zorgmedewerkers nemen alle voorzorgsmaatregelen om besmetting of verspreiding te voorkomen. Daarin worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. 

Noodzakelijke zorg gaat door

Omdat het ziekenhuis nog ook de zorg biedt voor coronapatiënten wordt een deel van de zorg uitgesteld als dat medisch verantwoord is. Voor zorg die niet uitgesteld kan worden is het ziekenhuis gewoon beschikbaar. Er is genoeg capaciteit om ook de nodige ‘niet-corona‘-zorg te verlenen.

Wat te doen?

Heeft u zorgen over uw gezondheid maar is dit geen spoedgeval? Bel met uw huisarts of met uw specialist als u al onder behandeling bent in het ziekenhuis. Uw arts kan u verder adviseren wat te doen. Bij spoedgevallen belt u uiteraard 112.