Mes gevonden voor huis omgekomen Koarnjumse

In de berm bij het huis van de omgekomen Karin Grijpstra (55) uit Koarnjum is onlangs een mes aangetroffen.

Het kleine snij-exemplaar lag verscholen onder groen en werd op donderdag 12 maart in de onderwal tegenover de oprit naar Martena State gevonden. Dat gebeurde op de dag dat er een grote zoekslag plaatsvond in de omgeving van Grijpstra’s woning aan De Wier. De sloot is toen deels drooggelegd.

De politie heeft het mes veiliggesteld en in onderzoek. ,,Het kan ook zijn dat het er al langer heeft gelegen’’, aldus woordvoerder Tessel Horsman.

Het levenloze lichaam van Karin Grijpstra (55) werd op zondagochtend 23 februari aangetroffen door haar dochter en haar vriend. Het lag in de sloot voor het huis, waar ze met haar man woonde.

Hij was wakker geworden en voelde haar niet naast zich. Toen hij de hond buiten voor de deur ontwaarde, wist hij dat het ,,foute boel was’’, zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’. Dus waarschuwde hij familie en vrienden om te gaan zoeken.

Grijpstra’s man was die betreffende zaterdagavond voor de moord laat gaan slapen, maar Karin bleef nog op. Ze hield er een ander ritme op na. Tegen kwart voor twee moet ze naar buiten zijn gegaan om de hond, de jonge Deense dog Abe, uit te laten. Voor Grijpstra was dat een gebruikelijk tijdstip.’

Het dier is die zondag dat Grijpstra werd gevonden uitgebreid onderzocht op eventuele verwondingen. Maar er zijn geen sporen op hem aangetroffen.

Lees ook | Weduwnaar omgekomen Karin Grijpstra: ‘Toen de hond voor de deur stond, wist ik dat het foute boel was’

De dader zou mogelijk bekend kunnen zijn met Grijpstra’s dagelijkse patroon. De kans dat iemand in het buitengebied op een willekeurig slachtoffer heeft staan wachten, wordt niet aannemelijk geacht. Het kan ook om een toevallige ontmoeting zijn gegaan, die uit de hand is gelopen. En een ongeluk behoort eveneens nog altijd tot de mogelijkheden.

Om Grijpstra’s laatste dag geheel te kunnen reconstrueren, wil de politie weten of iemand haar die zaterdagmiddag nog heeft gezien in de Albert Heijn in de Leeuwarder wijk Bilgaard of Poiesz in Stiens. Ook hoort ze graag of er iemand is die een persoon in de sociale omgeving heeft die zich sinds de moord afwijkend gedraagt. ,,Alstublieft, geef het door’’, aldus Horsman.

Lees ook | Ruim 75 nieuwe reacties over zaak Karin Grijpstra na Opsporing Verzocht